Nieuws

Theater in Tekst is goed thuis in de wereld van het theater. Wij volgen het entertainmentnieuws op de voet. Regelmatig posten we hier theaternieuws wat ons is opgevallen en wat er in de wereld van glitter en glamour leeft

Herstart Tina uitgesteld
De aanscherping van de coronamaatregelen die per 14 oktober 2020 ingaan, maken de geplande herstart van TINA – De Tina Turner Musical op 1 november onmogelijk.
Albert Verlinde, algemeen directeur en producent Stage Entertainment Nederland: “Dit is natuurlijk een ongelofelijke domper, zowel voor ons bedrijf, als voor iedereen die onlangs kaarten heeft gekocht voor TINA, maar we hebben alle begrip voor de beslissing van het kabinet. Gelukkig kunnen we binnen de nieuwe maatregelen de repetities voor de coronaproof versie van TINAvoortzetten, zodat we -zodra het theater weer open mag- weer snel van start kunnen gaan.”
Bezoekers die onlangs kaarten hebben gekocht, of een voucher hebben verzilverd krijgen opnieuw een voucher, waarmee zij deze kosteloos kunnen omboeken.
Over TINA – De Tina Turner Musical
TINA – De Tina Turner Musical is een productie van Stage Entertainment en werd in samenwerking met Tina Turner geproduceerd. De musical vertelt het levensverhaal van Tina Turner, die van klein meisje uit Nutbush, Tennessee opgroeide tot de ‘Queen of Rock ’n Roll’. De musical ging in 2018 in première in Londen en opende daarna ook in Hamburg en op Broadway. De Nederlandse versie ging op 9 februari in première, maar moest in maart alweer stoppen. Alle internationale producties van TINA liggen op dit moment ook stil.


Foto: Manuel Harlan


Renée van Wegberg Doet De Dames
De Musical Award winnares brengt een ode aan Nederlandse zangeressen

Renée van Wegberg maakt een nieuwe muzikale voorstelling met een selectie van het mooiste repertoire uit de vaderlandse muziekgeschiedenis. Na haar vier- en vijfsterrenbekroonde soloprogramma List, Shaffy & Piaf brengt de Musical Award Winnares (in 2018 en 2020) een ode aan Nederlandse zangeressen met Renée Doet De Dames. Samen met muzikanten Berry Janssen en Ivo Schols is ze vanaf oktober te zien in de Nederlandse theaters.

Met dit theaterconcert stelt Renée zichzelf ten doel om haar hart op tafel te leggen, en de filter van de selfie te halen. In deze opmerkelijke tijd waarin voor haar alles tot stilstand kwam ontstond er ruimte om met de bezem door het huis én door haar hoofd te gaan. “Ik begon een zoektocht naar bekende en onbekende Nederlandse parels en vond in veel liedjes muzikale herkenning. Ik kwam mijzelf behoorlijk tegen”, aldus van Wegberg. Nummers van kleinkunst iconen als Conny Stuart, Jenny Arean, Willeke Alberti, maar ook pop- en rockdiva’s als Trijntje Oosterhuis en Anouk komen voorbij. Ook zit er in de voorstelling een speciaal eerbetoon voor Liesbeth List, de chansonnière in wiens huid Renée kroop voor de gelijknamige musical.

Renée Doet De Dames is het vervolg op de succesvolle voorstelling Hadewych Doet De Dames. Met persoonlijke verhalen en nieuwe arrangementen bezingt Renée het leven in mooie, maar ook moeilijke tijden. Bijgestaan door muzikanten Ivo Schols en Berry Janssen en met regieadviezen van Joep Onderdelinden, wordt het een intiem theaterconcert vol hoop, humor en heel veel liefde voor muziek.

Voor meer informatie en ticketverkoop ga naar: www.ntk.nl/voorstelling/renee-doet-de-dames


Barrie Stevens voor het eerst met solovoorstelling de theaters in
Multitalent 60 jaar in het vak

De 76-jarige danser, choreograaf en acteur Barrie Stevens stond nog niet eerder met een soloprogramma in het theater. Deze droom wordt komende winter werkelijkheid. In het jaar dat hij 60 jaar in het vak zit komt hij met zijn eigen voorstelling I’m an artist in december en januari naar de Nederlandse theaters. In de voorstelling vertelt, danst en zingt hij over zijn opmerkelijke levensverhaal.

In de kleinschalige soloshow zingt, danst en vertelt Barrie in een intieme setting over zijn leven. Over hoe hij als 18-jarige danser naar Nederland vertrok, waar hij al gauw een plek in de spotligths veroverde. Van Ja Zuster, Nee Zuster tot TiTa Tovenaar en van de Soundmixshow tot aan Beter Laat Dan Nooit. Ook komen zijn ervaringen over het werken aan grote producties als Grease en Footloose aan bod, zijn samenwerkingen met sterren als Cliff Richard, Engelbert Humperdink en zijn dierbare band met Charlie Chaplin. Al deze hoogtepunten komen terug in de voorstelling. Het was niet alleen rozengeur en maneschijn. Net zo vaak was het lot Barrie minder gunstig gezind. Naast de eeuwige strijd om werk en het afbranden van zijn geliefde woning, verloor hij tot overmaat van ramp zijn grote liefde. Het heeft hem gemaakt tot wie hij nu is.

Kijk voor meer informatie en voor kaartverkoop op: barriestevens.nl.


Musical Haal Het Doek Maar Op in een nieuw jasje

De musical Haal Het Doek Maar Op ging afgelopen januari in première in DeLaMar Theater in Amsterdam. De venijnige schets over Hollandse artiesten uit de jaren zestig, zeventig en tachtig op schnabbeltour en in de vroege televisieshows werd door publiek en pers lovend ontvangen. De evergreens van iconen als Willeke Alberti, Rob de Nijs, Ronnie Tober, Ria Valk, Johnny Lion, Ben Cramer, Shirley Zwerus, Boudewijn de Groot en vele anderen bleken onverwoestbaar en zorgde voor een vliegende start met volle zalen. Op 13 maart jl. werd de laatste voorstelling gespeeld voor de landelijke lockdown. Door deze maatregelen waren producenten Hans Cornelissen en Ruud de Graaf genoodzaakt de musical te annuleren. Door de versoepelde maatregelen i.v.m. het coronavirus zal Haal Het Doek Maar Op vanaf september 2020 weer in de theaters te zien zijn.

Vanaf september zijn er meer dan negentig voorstellingen geboekt van deze vernieuwde versie van Haal Het Doek Maar Op. Weer met Mariska van Kolck, Tony Neef, Julia Berendse, Jordy van Loon en Willemijn van Holt. Nieuw in de cast is David van den Tempel. David van den Tempel was voor De Graaf & Cornelissen Entertainment eerder te zien in de producties Het meisje met het rode haar, De Grote Drie en Evita. Hans Cornelissen: “We zijn blij David aan de cast te kunnen toevoegen. Toen Dook van Dijk niet geheel beschikbaar bleek, dachten we als eerst aan hem. David past naadloos in deze productie. In eerste instantie zou hij in de vernieuwde versie van De Grote Drie te zien zijn. Ook deze productie, met o.a. Ellen Pieters als Adele Bloemendaal, zal vanaf september terugkeren. Maar deze versie concentreert zich nog meer op de drie theater-diva’s. David past daarom nu veel beter in Haal het doek maar op. Ook qua repertoire zijn er enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo zal Tony Neef ook een aantal grote Wim Sonneveld-successen zingen”.

Haal Het Doek Maar Op is vanaf 11 september 2020 weer in de theaters te zien. Kijk voor meer info. en tickets op: www.degraafencornelissen.nl.


Broadway musical hit Murder Ballad komt naar Nederland

De krachtige, ruwe Off-Broadway musicalhit met te gekke rockmuziek uit 2013 komt vanaf september 2020 naar de Nederlandse theaters, zo heeft producent Giovanni Sturkenboom van STENT Producties bekendgemaakt. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Vajèn van den Bosch, Buddy Vedder, Cystine Carreon en Jonathan Demoor.

‘Murder Ballad’ vertelt het verhaal van Sara (Vajèn van den Bosch) een jonge twintiger vol ambitie, die alles uit het leven haalt wat erin zit, tot ze de kalmere Michael (Buddy Vedder) ontmoet en een gezin sticht. Alles lijkt goed te gaan, tot ze na jaren een oude vlam van vroeger tegen het lijf loopt en begint te twijfelen of ze wel de juiste levenskeuzes heeft gemaakt.

‘’Ik ben enorm trots dat wij in deze bijzondere tijden de krachten wisten te bundelen met alle betrokken partijen en het ons gelukt is om in no-time deze productie naar Nederland te halen. Het is een prachtige doorgecomponeerde musical met heerlijke, krachtige pop-rockmuziek. Samen met ons artistiek team, ijzersterke cast èn live muziek ben ik ervan overtuigd dat wij een prachtige Nederlandse versie van ‘Murder Ballad’ gaan neerzetten.’’ aldus producent Giovanni Sturkenboom.

‘Murder Ballad’ is geschreven door Julia Jordan en Juliana Nash. Florus van Rooijen tekent voor de Nederlandse vertaling en de regie. De muzikale leiding, arrangementen en begeleiding zijn in handen van Marnix Wetzer.

De musical zal vanaf 19 september 2020 meer dan 100 keer te zien zijn door heel Nederland. De première staat gepland op 12 oktober 2020 in De Goudse Schouwburg te Gouda.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.stentproducties.nl


TINA en Lazarus weer terug
Anastasia laat nog even op zich wachten

TINA – De Tina Turner Musical gaat in het najaar van 2020 weer van start in het Beatrix Theater in Utrecht. Lazarus gaat in het voorjaar van 2021 alsnog op tournee. De musicals die beiden succesvol in première gingen en lovende recensies kregen, waren 11 maart jl. voor het laatst te zien, toen plotseling de theaters hun deuren moesten sluiten in verband met het coronavirus. Producent Stage Entertainment verwachtte niet eerder dan maart 2021 weer te kunnen spelen, maar de versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juli 2020 bieden hiervoor toch de mogelijkheid. Albert Verlinde, algemeen directeur en producent Stage Entertainment Nederland: “Het is geweldig dat we na zo’n onzekere periode eindelijk weer kunnen beginnen. De versoepeling van de coronamaatregelen kwam geheel onverwacht, maar ik ben erg blij dat we een manier hebben gevonden om het publiek weer te kunnen laten genieten van deze geweldige voorstellingen”. De exacte data wanneer TINA– De Tina Turner Musical en Lazarus weer gaan spelen en wanneer de kaartverkoop start, wordt binnenkort bekendgemaakt. Bezoekers die een voucher hebben voor de musicals krijgen dan als eerste de mogelijkheid om deze te verzilveren voor een nieuwe datum.

ANASTASIA
Naast TINA en Lazarus stond er nog een productie van Stage Entertainment in het theater. Broadwaymusical Anastasia was sinds september 2019 in het AFAS Circustheater in Scheveningen te zien. Met de huidige geldende maatregelen is het helaas niet haalbaar om deze productie te spelen. Het blijft vooralsnog de planning om de musical in het voorjaar van 2021 terug te laten keren.

Aanpassingen in het theater
Om het publiek coronaproof de voorstelling te laten bekijken, worden er in de theaters verschillende aanpassingen gedaan. Zo zal maar een derde van de zaalcapaciteit worden gebruikt om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Ook zullen bezoekers via speciale ingangen naar binnen worden gelaten en wordt de horeca in de foyers aangepast.


Broadwaymusical Falsettos komt naar Nederland

Falsettos komt als opvolger van de gelauwerde OpusOne-productie Fun Home vanaf eind oktober 2020 naar DeLaMar Theater in Amsterdam. De met vele awards bekroonde muzikale autobiografie van William Finn vertelt de belevenissen van Marvin en zijn uniek samengestelde gezin. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Brigitte Heitzer en William Spaaij die voor het eerst samen in een musical te zien zijn. Verder zijn Joy Wielkens, Ad Knippels, Job Greuter en Julia Herfst te zien in deze inventieve, humoristische, maar ook meeslepende musical. De vertaling en regie zijn in handen van Koen van Dijk en Marco Braam heeft de muzikale leiding. Falsettos speelt woensdag t/m zondag van 28 oktober t/m 8 november 2020 in de Wim Sonneveld zaal van DeLaMar Theater.

Producent Maarten Voogel is verheugd weer aan de slag te kunnen: “Nu de Coronamaatregelen steeds meer worden versoepeld en we in een 1,5 meter opstelling voor een groter publiek kunnen gaan spelen, biedt dat de mogelijkheid om weer volwaardige, nieuw gemaakte musicals te produceren. Met Falsettos hebben we weer een actuele en urgente musical die ons aanbod zo uniek maakt voor de Nederlandse markt”. Koen van Dijk zal de productie gaan regisseren. “Het onderwerp van de voorstelling spreekt op dit moment zeer tot de verbeelding. Falsettos speelt zich namelijk af in de jaren 80 toen de wereld werd opgeschrikt door een pandemie. Toen was het de mysterieuze, dodelijke ziekte Aids, maar we herkennen nu des te meer de angst en de onzekerheid van toen”, aldus van Dijk.

Het verhaal
Falsettos vertelt het verhaal van een joodse ‘modern family’ in New York begin jaren 80. Marvin leeft onder één dak met zijn ex-vrouw Trina, zijn zoon Jason én zijn nieuwe vriend Whizzer. Marvin is als homo uit de kast gekomen, maar is bij zijn gezin gebleven. Als dan ook nog de nieuwe vriend van zijn ex-vrouw intrekt, leidt dat tot pijnlijk-komische confrontaties. Marvins zoon Jason besluit dan dat hij zijn Bar Mitswa niet wil vieren. Zeker niet wanneer Whizzer een vreemde ziekte krijgt die vooral homoseksuele mannen lijkt te treffen. Dan krijgt de viering van Jason’s volwassenwording alsnog een onverwachte wending.

De cast
De rol van hoofdpersoon Marvin wordt vervuld door William Spaaij, bekend van onder andere zijn rol in Mary Poppins, De Kleine Blonde Dood, en Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. Als laatst speelde hij in de succesvolle musical Lazarus. Brigitte Heitzer werd bekend door haar deelname aan het programma Op zoek naar Evita en speelde onder andere in Into the Woods, Miss Saigon en Evita. Als laatst tourde zij door Nederland met de musical Goodbye, Norma Jeane. Actrice, zangeres en theatermaker Joy Wielkens was dit voorjaar te zien in de productie Dear Winnie, over Winnie Mandela, en recent nog in Broken-Winged Bird en in de tv serie Dertigers. Ad Knippels speelde afgelopen jaar in twee producties waarin hij voor beide rollen genomineerd werd voor een Musical Award, ANASTASIA en OpusOne’s Fun Home. Job Greuter speelde vorig jaar in Sondheim’s A Little Night Music en was te zien als zanger/muzikant in de voorstelling List, Shaffy & Piaf. Julia Herfst was als actrice en zangeres te zien in The Full Monty en De dag dat ik Robert Long ontmoette.

Falsettos wordt gemaakt in nauwe samenwerking met DeLaMar Theater en wordt ondersteund door o.a. Fonds PodiumKunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.falsettos.nl en www.delamar.nl.

Brigitte Heitzer. Foto: Roy Beusker

Niels Houtepen presenteert De Grote Beïnvloedingsshow

Illusionist Niels Houtepen komt met een eigen online-interviewprogramma, de Grote Beïnvloedingshow. In deze show gaat Niels in gesprek met markante Nederlanders over beïnvloeden én beïnvloed worden. In de eerste zeven afleveringen onderlegt hij zijn gasten, waaronder Marc de Hond, Catherine Keyl, Talitha Muusse, René Mioch, Yves Gyrath, Jan van Halst en Bastiaan van Schaik, daarnaast aan een mindblowing mindexperiment. De eerste zeven afleveringen van de Grote Beïnvloedingshow zijn vanaf vandaag te zien op het Youtube-kanaal van de Grote Beïnvloedingshow. Zes weken later zullen de volgende zes afleveringen te zien zijn

Met De Grote Beïnvloedingshow wil Houtepen het thema beïnvloeding verder onder de aandacht brengen. ‘Of het nu gaat om de keuzes die we maken, onze communicatie of onze voorkeuren die we uitspreken, alles draait om beïnvloeding’, stelt Houtepen. De illusionist wordt in elke aflevering om die reden bijgestaan door side-kick en beïnvloeding psycholoog Hein Heijen.

Bijzondere gesprekken
In de serie zijn onder andere theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond, media-ondernemer Yves Gyrath, columnist Catherine Keyl, oud-voetballer Jan van Halst, filmkenner René Mioch, generatie-expert Talitha Muusse en stylist Bastiaan van Schaik te gast. In een bijzonder en openhartig gesprek vertellen zij hoe zij zijn beïnvloed in hun persoonlijke leven en carrière én hoe zij andere binnen hun vakgebied beïnvloeden.

Mindexperimenten
Naast deze bijzondere gesprekken onderzoekt Houtepen ook hoe gevoelig de gasten zelf zijn voor beïnvloeding aan de hand van een mindexperiment. In sommige gevallen verloopt dit niet zonder gevaar voor de illusionist.

Verwondering tijdens corona
Houtepen onderbrak eerder dit jaar zijn theatertour Choice vanwege het coronavirus, maar hoopt met deze bijzondere tv-serie alsnog een stukje verwondering bij de mensen thuis te kunnen brengen.

De eerste zeven afleveringen zijn vanaf vandaag te zien op www.nielshoutepen.nl/degrotebeinvloedingshow


Singer-songwriter LAKSHMI gaat het theater in met voorstelling HUIDHONGER

Na haar debuutvoorstelling ADEM en de reprise hiervan gaat LAKSHMI in het najaar op tournee met haar gloednieuwe voorstelling HUIDHONGER langs verschillende Nederlandse theaters. Lakshmi ging meteen aan de slag toen aan haar werd gevraagd om een “Corona-proof” voorstelling te maken. Door de versoepelende maatregelen in verband met COVID-19 mogen er vanaf 1 juli weer 100 mensen in het publiek.

Afgelopen april was Lakshmi te gast bij ‘M’ waar het onderwerp ‘Huidhonger’ was naar aanleiding van de nationale lockdown vanwege Corona. Zij vertolkte daar het lied ‘I Touch Myself’ en gooide hoge ogen. Onderwerpen als eenzaamheid, intimiteit en verlangen liggen dicht bij haarzelf, daarom koos ze ervoor de voorstelling HUIDHONGER te noemen. Met hierin covers van songs die betrekking hebben op deze bijzondere tijd alsook eigen werk wat daarop aansluit.

Over de voorstelling
Lakshmi haalt inspiratie uit verschillende levensfases en vraagt zich af hoe belangrijk het is om ergens bij te horen en geliefd te worden. Nu de wereld verandert, lijken deze onderwerpen belangrijker dan ooit. Door covers (‘I Touch Myself’, ‘Zeg me dat het niet zo is’ en meer), eigen nummers en monologen belicht ze zoveel mogelijk stukjes over eenzaamheid, aanraking en genegenheid. Ook zal ze nieuwe energie meegeven om vol vertrouwen de nieuwe wereld aan te kunnen.

Kijk voor meer informatie op: http://lakshmimusic.com.


Alles Komt Goed De onvermijdelijke bewerking van Camus’ De Pest

Alles komt goed is de nieuwe voorstelling van Geert Lageveen en Leopold Witte. Geïnspireerd door het werk van Peter Kropotkin en Rutger Bregman schreven zij dit voorjaar aan een voorstelling over het gedrag van mensen in crisis. Toen kwam er een crisis. En honderden nieuwe vragen. De antwoorden vonden zij in een boek dat zich onverbiddelijk aandiende: De Pest van Camus.
Orkater zet alles op alles om een voorstelling te maken die, binnen alle mogelijkheden en beperkingen, dit najaar op tournee kan. De premiere staat gepland op 17 oktober in De Toneelschuur.

Wij leven in verwarrende tijden.
Velen van ons zijn bang voor de toekomst.
Maar dat is nergens voor nodig.
Natuurlijk staan we voor grote uitdagingen.
Maar daar komen we uit.
Want de mens is geen rat.
De mens wil niets liever dan de ander helpen.
En daarmee redt hij zichzelf.

De Pest (1947) van Nobelprijswinnaar Albert Camus is een kroniek van een kustplaats in de greep van een dodelijk virus. De stad wordt afgesloten en de bevolking leeft maandenlang in quarantaine.

Lageveen en Witte maakten eerder de persoonlijke voorstellingen 237 redenen voor seks en 237 redenen om door te gaan en een serie voorstellingen over historische thema’s. Samen met de jonge, veelbelovende regisseur Belle van Heerikshuizen stellen zij zich de vraag welke deugden en ondeugden zich aandienen bij mensen in een wereld die op zijn kop komt te staan. Op de gypsy jazz van Radek Fedyk en de rockklanken van Erik van der Horst wordt de mens op de snijtafel gelegd. Een muziektheatervoorstelling die werkt als een shot serotonine

tournee 10 oktober t/m 4 december 2020
première 17 oktober

regie Belle van Heerikhuizen? concept en tekst Geert Lageveen en Leopold Witte? muziek Erik van der Horst en Radek Fedyk? spel Myrthe Burger, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Geert Lageveen, Leopold Witte, Radek Fedyk en Erik van der Horst? vormgeving Ruben Wijnstok kostuums Arien de Vries foto Anouk van Kalmthout

En verder bij Orkater: De voorstellingen XX (in coproductie met iona en rineke) en De Vreemdeling (van Michiel Voet) zouden deze zomer te zien zijn op Oerol en het Over het IJ Festival en zijn, i.v.m. de Corona maatregelen, tot nader order uitgesteld. Wel worden beide voorstellingen op dit moment gemaakt en gerepeteerd, zodat ze klaar zijn om op een later moment te worden gespeeld.
Houd www.orkater.nl en https://www.facebook.com/Orkater/in de gaten voor updates.


 

Ruud de Graaf en Hans Cornelissen stellen twee musicalproducties uit

Producenten Hans Cornelissen en Ruud de Graaf (De Graaf & Cornelissen Entertainment) hebben de voor het komend najaar geplande grote musicalproducties ‘The Rocky Horror Show’ (met o.a. Sven Ratzke en Ellen Pieters) en ‘Titanic’ (met o.a. René van Kooten en Mariska van Kolck) uitgesteld naar theaterseizoen 2021/2022.

De producenten:
“Deze pijnlijke beslissing is onafwendbaar gebleken. We zijn de afgelopen twee maanden steeds blijven hopen de tournees volgens de bestaande planning overeind te kunnen houden maar dat is niet meer realistisch. Uitzicht op terugkeer naar de normale situatie is er nu nog niet en deze twee grote reizende producties zijn ook niet geschikt voor de zogenaamde anderhalve meter formule. Immers, er staan in deze producties respectievelijk 20 en 35 mensen op het toneel en bovendien zou het in onze ogen artistiek onacceptabele ingrepen vereisen. Nog afgezien van het zeer lastige economische model. Het gaat ons aan het hart om zo veel goede mensen zowel voor als achter de schermen, met wie we soms al meer dan tien producties hebben gemaakt, dit bedroevende nieuws te hebben moeten brengen. Maar uitstel wordt beslist geen afstel. Beide producties worden een jaar uitgesteld. De nieuwe tournees in theaterseizoen 2021/2022 staan al voor een aanzienlijk deel gepland”.

Saturday Night Fever en vervangende producties
“Onze derde musicalproductie voor komend seizoen is ‘Saturday Night Fever’. De première staat gepland op 25 januari 2021 en zal vooralsnog gewoon doorgang vinden.

Tevens wordt er voor voorjaar/zomer 2021 gewerkt aan een bescheiden inhaaltournee van onze musical ‘Kinky Boots’, die 13 maart jl. moest worden stopgezet. Daarnaast hebben wij, mede op verzoek van diverse theaters, inmiddels plannen klaarliggen voor een aantal vervangende producties die wel realiseerbaar zijn binnen de anderhalve meter formule en die wij snel naar de diverse podia kunnen brengen. We hebben ons zolang mogelijk flexibel opgesteld, maar er is helaas een moment dat de ratio die flexibiliteit overstijgt”.


Dit jaar waarschijnlijk geen concerten in Boerderij

Door Hélène Ouwerkerk

In alle culturele instellingen is het stil. En hoewel het Rijk heeft bepaald dat er per 1 juni 30 bezoekers welkom zijn, zal het nog wel even stil blijven. Ook in Cultuurpodium De Boerderij. “Zeker tot 1 september zal dat nog zo blijven want zelfs als er in juli 100 mensen binnen mogen, dan biedt dat voor een concert zonder zitplaatsen geen enkel perspectief”, aldus Arie Verstegen, directeur van de Boerderij. “Ik denk niet dat we dit jaar op concertgebied iets kunnen organiseren.”

Zoetermeer – Desondanks is Verstegen niet somber. “We hebben een financieel sterke organisatie en een goede reserve opgebouwd dus deze klap kunnen we opvangen. Er is dan ook geen direct gevaar dat de Boerderij failliet gaat”, zegt hij. “Met de NOW-regeling kunnen we beperkt verlies opvangen en ik hoop dat de gemeente ook nog met een regeling komt. Want ja, onze reserve hadden we opgebouwd omdat we als we, over een aantal jaar naar een ander pand in het centrum moeten gaan, we de nieuwe inrichting kunnen betalen”. Deze week bracht de gemeente via een memo naar buiten dat de oude brandweerkazerne voor de Boerderij als een geschikte plek wordt gezien. Arie wil daar op dit moment niet dieper op ingaan “Dit gaat pas over een paar jaar spelen, op dit moment is het belangrijkste is dat we met elkaar uit deze periode komen”, zegt hij. “Bovendien is het een onderzoek en nog geen raadsbesluit. Maar goed, vanuit het oogpunt van de politiek begrijp ik het wel. Zij hebben een langere tijd nodig.”

Tijdens de coronatijden is Arie Verstegen vooral bezig met het verplaatsen van acts. Geen eenvoudige opgave. “Veel internationale artiesten zijn bij het plannen van een tour afhankelijk van verschillende landen.” Verstegen die een goede naam in de muziekwereld heeft, onderhoudt ook de contacten met bands. “Een mailtje sturen en even contact hebben met de artiesten is prettig. Ik merk dat veel artiesten deze periode gebruiken om met hun gezin te zijn terwijl ze normaal gesproken alleen maar op tournee zijn. Ook is er de tijd en rust om nu die nieuwe cd op te nemen.”

Functies

Nu de zaal van de Boerderij leeg staat, krijgt Arie Verstegen regelmatig aanvragen of de zaal kan worden gehuurd. Zoals onlangs een groep huisartsen en een theatergroep die oefenruimte zocht.

Bron: Streekblad Zoetermeer

Arie Verstegen en marketingmedewerkster Janine Karlas. Foto: Streekblad/Ronald Stam


Ed Struijlaart live in de woonkamer

Onze levensbehoeftes bestaan niet alleen maar uit pasta, rijst en wc-papier. We willen er ook op uit en ons laten verwonderen door kunst en cultuur. Het Stadstheater brengt theater naar je toe in deze tijden!

Op zondagavond 10 mei kan je vanaf 20:30 uur genieten van een live optreden van Ed Struijlaart! De zanger en muzikant is live te volgen via de Facebookpagina van het Stadstheater en via het YouTube kanaal van Ed Struiljaart. Het optreden is gratis, maar wil je de artiest graag steunen, dan kan je – geheel vrijblijvend – een donatie doen in Ed’s virtuele gitaarkoffer: ‘Betaal wat je het waard vindt’ is het principe.

Ed Struiljaart is zeker geen onbekende van het Stadstheater. Afgelopen september was hij te zien met zijn uitverkochte voorstelling Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran. Ed begon zijn muzikale carrière als 3FM Serious Talent. Al snel werd hij genomineerd voor een 3FM Award en toerde hij door het land in het voorprogramma van onder andere BLØF. Hij bracht verschillende singels uit en schreef de titeltrack voor de bioscoop hit Weg Van Jou en alle muziek voor de musical SOOF. Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran was zijn allereerste solo theatervoorstelling.
zo 10 mei 2020
20:30 uur | gratis
www.stadstheater.nl

Ed Struijlaart geeft online concert. Foto: Jaap Reedijk.


Producent De Graaf en Cornelissen plaatst Volendam de Musical integraal op YouTube

Producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen kondigen aan dat Volendam de Musical komende week online komt op het YouTube-kanaal van De Graaf en Cornelissen Entertainment. Het is de derde titel die de producenten online plaatsen. Eerder waren al de musicals Adèle Conny Jasperina – De Grote Drie en Wat Zien Ik?! te zien op het YouTube-kanaal. Volendam de Musical is vanaf maandag 27 april 20.30 uur tot uiterlijk zondag 3 mei 21.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van De Graaf & Cornelissen Entertainment.

Volendam de Musical is een ironische jukebox-musical over het wereldberoemde dorp aan de dijk met een script van Niek Barendsen. Een musical met muzikale talenten en een verhaal over voorkeur voor dubieuze politici, het overdadig coke- en drankgebruik tot de verdeling van de inboedel na de scheiding van Jan en Yolanthe. Kortom een voorstelling met humor, drama en de beroemdste Volendamse hits.

Met: Maaike Widdershoven, Metta Gramberg, Hilke Bierman, Job Bovelander, Stefan de Kogel, Rick Sessink, Jasper Kerkohof e.a.

DG&C Exclusief
Nu er geen theatervoorstellingen meer zijn, heeft producent De Graaf & Cornelissen Entertainment besloten de trouwe theater- en musicalliefhebbers de gelegenheid te geven in deze crisistijd toch van enkele originele shows te kunnen genieten. Sinds twee weken publiceert het bedrijf een aantal weken voorstellingen op zijn eigen YouTube-kanaal en kan er zelfs gebruik worden gemaakt van een live chat met enkele acteurs uit de voorstelling.

Men kan zich abonneren op het YouTube-kanaal van De Graaf & Cornelissen Entertainment: https://www.youtube.com/degraafencornelissen.


Edsilia Rombley verrast haar moeder met single ‘Lieve Mama’

Op vrijdag 24 april brengt Edsilia Rombley haar nieuwe single ‘Lieve Mama’ uit. Een bijzonder eerbetoon aan haar moeder. “Ik ben heel trots op dit nummer en deze verrassing is mijn cadeau aan haar”, aldus Edsilia Rombley.

‘Lieve Mama’ is door de zangeres geschreven met tekstschrijver Martin Gijzemijter. Tjeerd P.Oosterhuis produceerde het nummer en schreef de muziek. Edsilia Rombley: “Dit nummer omschrijft precies de liefde voor mijn moeder.”

“Mijn moeder is een belangrijke factor in mijn leven. Als alleenstaande vrouw heeft ze 3 kinderen grootgebracht en dat was zeker niet altijd gemakkelijk. Ik heb er echt respect voor hoe zij dat in haar eentje heeft gedaan. Het moederschap is een grote verantwoordelijkheid en daarom is dit nummer eigenlijk een ode aan alle moeders”, aldus de zangeres.

Een paar dagen geleden verraste Edsilia haar moeder, die helemaal van niets wist, met deze hartverwarmende ode. Beelden hiervan zijn te vinden op social media. Dat haar moeder op 8 mei aanstaande jarig is, twee dagen voor Moederdag, maakt de release extra speciaal voor de zangeres. “De cirkel is rond.”

Al eerder riep Rombley haar fans via social media op, om een foto van hun moeder in te sturen voor de videoclip van “Lieve Mama”, die 10 mei a.s. op Moederdag uitkomt. Op deze oproep is massaal gereageerd.

Met het uitbrengen van ‘Lieve Mama’ staat de zangeres aan het begin van een periode van meerdere Nederlandstalige single releases. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan nieuwe songs waaronder enkele bijzondere duetten.

Lieve Mama is sinds vrijdag 24 april te streamen via de bekende platformen.


Koningin Máxima breekt in bij Jeroen van der Boom

Deze ochtend werd Jeroen van der Boom thuis verrast door Koningin Máxima. Terwijl hij een online workshop pianoles gaf, verscheen de echtgenote van Koning Willem-Alexander ineens op zijn computerscherm. Zij brak letterlijk in tijdens de pianoles. Máxima, die erevoorzitter is van het platform Meer Muziek in de Klas, wilde op deze manier haar betrokkenheid tonen.

‘Ik wist niet wat ik meemaakte,’ laat Jeroen van der Boom weten. ‘Ik vroeg zelfs nog of dit live was, want het kon natuurlijk ook opgenomen zijn. Maar op deze toch ongewone Koningsdag, waar iedereen thuis moet blijven, sprak ik ineens met Koningin Máxima. Onze koningin zet zich enorm in voor meer muziek in de klas en ik heb me direct aangeboden om online muzieklessen voor de basisscholen te gaan geven.’

Ook de rest van Koningsdag staat voor de zanger in het teken van muziek. In de middag presenteert hij van 17.00 tot 19.00 uur op het radiostation 100% NL en vanavond om 20.30 uur gaat hij live op koningsdagthuis.nl en mogen mensen verzoeknummers aanvragen die hij dan live speelt en zingt.


Ebony Ensemble brengt Eroïca van vernieuwer Beethoven

250 jaar geleden werd Beethoven geboren. Alle reden voor het Ebony Ensemble om de componist in het zonnetje te zetten. Daarom speelt het ensemble dit voorjaar Beethoven’s derde symfonie, de Eroïca.
Den Haag – “Eroïca is geen kattenpis”, steekt |Michel Havenith, dirigent en artistiek leider van het Ebony Ensemble van wal. “Het is een ingewikkeld stuk dat oorspronkelijk voor een symfonie-orkest is gemaakt. Een paar jaar geleden zag ik een opname van een ensemble die de Eroïca speelde en dat vond ik verrassend goed klinken.”
Voor Michel Havenith was het de trigger om het werk van Beethoven om te bouwen voor de bezetting van het Ebony Ensemble wat betekent 5 strijkers inclusief fluit, hoorn, klarinet en fagot. “Een fagot hebben wij in ons ensemble meestal niet maar dit werk gaat echt niet zonder fagot dus ben ik op zoek gegaan”, aldus Havenith.
De Eroïca is een lang werk dat 50 minuten duurt. “Het vergt dus veel van de muzikanten”, zegt de dirigent. Toch was het voor hem geen reden om het alleen bij deze 3e symfonie te laten. “Dat vond ik voor een volledig programma toch te kort en daarom spelen we nog de Haydnvariaties van Brahms. Dat past er goed bij.”
De Eroïca droeg Beethoven aanvankelijk op aan Napoleon. “Tot hij hoorde dat Napoleon zichzelf tot keizer had gekroond, toen kraste hij de titel door. Hij deed dit zo hard dat hij door het papier heen ging. Je kunt dat nog zien op een foto van zijn muziekstuk”, lacht hij. “Beethoven kon zich niet vinden in het keizerschap van Napoleon maar was wel voor zaken als een verenigd Europa.”
Toch is niet alleen het onderwerp de reden dat het stuk zo bijzonder maakt. Dat is vooral de muziek zelf. “Beethoven was zeer vernieuwend in zijn tijd. De Eroïca is virtuozer dan alles wat daarvoor is gemaakt. Het stuk is technisch heel moeilijk met snelle tempi. Het is mooi en lyrisch maar tegelijkertijd heel woelig en met veel dissonanten. Dit maakt dat het stuk voor de musici ook een uitputtingsslag is”, legt Michel Havenith uit.
Havenith kijkt ernaar uit om het stuk te spelen. “Juist omdat we dit als ensemble spelen maakt het extra bijzonder. Dat gebeurt niet vaak.”
Eroïca door het Ebony Ensemble wordt zondag 19 april om 15.00 uur in Korzo Studio, Prinsestraat 42 gespeeld. Kaarten kosten 22,- euro en zijn te reserveren via www.korzo.nl. Een maand later staat het Ebony Ensemble in het Stadstheater met Eroïca en wel op 17 mei om 15.00 uur. Kaarten 23,50 euro incl. horeca en te reserveren via www.stadstheater.nl.


Ladies of Soul keren in november terug naar de Ziggo Dome

Op 20 november 2020 zijn de Ladies of Soul terug in de Ziggo Dome. Edsilia Rombley, Glennis Grace, Berget Lewis en Candy Dulfer hebben na 6 edities en 15 uitverkochte shows in de Ziggo Dome de tijd genomen om te werken aan een nieuwe show en keren deze winter terug naar de Amsterdamse poptempel. Dat maakten zij zojuist bekend bij JINEK. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan.

Edsilia Rombley: “We’re back! Wat een periode van rust niet kan brengen! Na een pauze van een paar maanden kunnen wij niet wachten om weer met z’n allen op te treden. We zitten vol goede ideeën en zijn klaar voor een nieuwe editie Ladies of Soul.” Ook Candy Dulfer kijkt uit naar november: “De lijstjes vol met songs zijn niet aan te slepen. Iedereen zit weer vol frisse energie en de show belooft echt weer een spektakel te worden met te gekke muziek. Het wordt weer een mix van vroeger en nu, waarbij we onze eigen persoonlijke favorieten combineren tot een geheel. Het wordt weer magisch.”

Edsilia Rombley, Glennis Grace, Berget Lewis en Candy Dulfer zijn de Ladies of Soul. In het soulvolle concert worden energieke uptempo nummers afgewisseld met powerballads. Het is een groots opgezette show doorweven met mooie, intieme momenten. Een live band, bestaande uit muzikanten die hun sporen al ruimschoots in de muziek hebben verdiend, begeleiden de Ladies of Soul tijdens de avonden.

De officiële kaartverkoop voor Ladies of Soul loopt via eventim.nl en ladiesofsoul.nl. Hier is tevens meer informatie over het concert te vinden.


Bijzonder concert over 30 jaar val van Berlijnse muur

Duitse muziek, geschiedenis en literatuur. Dat staat centraal in het concert dat het Ebony Ensemble geeft ter gelegenheid van het feit dat 30 jaar geleden de muur in Berlijn viel. Een belangrijk historisch gegeven waar dirigent Michel Havenith een mooi muzikaal programma met aandacht voor poëzie omheen heeft gemaakt. Op 10 november, bijna exact 30 jaar geleden na dit historische moment, is het concert eenmalig te zien in het Stadstheater van Zoetermeer.
Zoetermeer- Michel Havenith was een tijd geleden met een planning voor komende concerten van het Ebony Ensemble bezig. “Ik keek toen of er in die jaren speciale momenten speelden. Ik stuitte op de val van de muur precies 30 jaar geleden. Het moment in 1989 kan ik me nog goed herinneren, een belangrijke historische gebeurtenis.” Havenith stelde een programma samen voor het Ebony Ensemble. “Later hebben we het ook nog breder getrokken en is ons concert onderdeel van een festival samen met het CKC, biblotheek en Cameo die allemaal activiteiten rond 30 jaar val Berlijnse muur organiseren”, vertelt hij.
In het concert komen Duitse poëzie , Duitse muziek, geschiedenis en politiek samen. “Onze solist is Florian Just. Voor vaste bezoekers is Florian geen onbekende want hij zong al eerder met ons”, vertelt de dirigent. “Florian is opgegroeid in de DDR en wil tijdens de uitvoering enkele herinneringen delen aan zijn jeugd in de DDR. ” Maar daarnaast is Just natuurlijk een bariton die de liederen prachtig ten gehore zal brengen. Voor muziek heeft Havenith gekozen voor Kurt Weill, Mahler, Brahms, Mendelssohn en Schubert. ” Mahler en Schubert zijn feitelijk Oostenrijkers maar hebben hun leven gewerkt in het Duitse taalgebied. Bovendien sluiten hun teksten mooi aan op het thema. Zo gaat ‘Der Wanderer’ van Schubert bijvoorbeeld over ontheemding. Kurt Weill is natuurlijk als geen ander verbonden met Berlijn. Van hem spelen we vijf stukken, o.a. uit de Dreigroschenoper. Van Brahms en Mendelssohn speelt het ensemble delen uit grotere werken. Van Mahler voeren we samen met Florian een orkestlied uit met de beroemde tekst: “Die Gedanken sind frei.” somt Michel Havenith op. Aan het concert zit veel voorbereidingstijd. “Het ensemble heeft een bezetting die kleiner is dan een symfonie-orkest maar onze muziek moet wel net zo rijk klinken. Daarom maak ik de arrangementen zelf. Dat kost heel veel uren maar ik heb het er graag voor over. Het is allemaal maatwerk”, zegt hij. Het Ebony Ensemble is in 2012 opgericht en heeft een wisselende bezetting van professionele muzikanten. De laatste jaren ontstaat steeds meer een vaste kern van musici, wat fijn is voor de onderlinge muzikale samenwerking. “Het is een concert maar dan wel met extra elementen zoals geschiedenis en politiek en worden er videofragmenten getoond. ”
Het concert ’30 jaar val van de Berlijnse muur’ is op zondag 10 november om 15.00 uur te zien. Kaarten kosten 23,50 euro via www.stadstheater.nl.

Foto: Alphamotions


Pijnstillers is een emotionele theatervoorstelling

De boeken van Carry Slee zijn al decennialang mateloos populair. En dat geldt ook voor de voorstellingen die naar aanleiding van de boeken worden gemaakt. Dit theaterseizoen komt ‘Pijnstillers’ op de planken met in de hoofdrollen Ridder van Kooten en Alexandra Alphenaar.
‘ Pijnstillers’ draait om de tiener Casper die alleen door zijn moeder wordt opgevoed. Zijn vader kent hij niet. Dan krijgt zijn moeder kanker en komt te overlijden. Casper krijgt niet alleen te maken met de problemen rond de ziekte van zijn moeder maar heeft ook de bekende tienerstruggles zoals verliefdheid en school.
“Een hele interessante rol”, noemt Alexandra Alphenaar haar rol van moeder Lotte. “Het draait in deze voorstelling natuurlijk allemaal om Casper maar de rol van moeder Lotte is een mooie rol waarmee ik echt de diepte in kan gaan. Fijn om ook deze kant van mezelf te laten zien.” Die diepte is de actrice ingegaan door zich uitgebreid in te lezen in de ziekte kanker en wat dat met mensen doet. “Het is een heftig thema en vaak ook erg emotioneel. Bij de leesrepetities hield ik het vaak niet droog”, vertelt ze. “Toch is het echt niet alleen maar zwaar en ellendig. Dick van den Heuvel heeft een prachtig script geschreven en het ook grappig en licht weten te houden.”
Ridder van Kooten die de rol van Casper speelt vindt het bijzonder om in de huid te kruipen van een jongen die veel meemaakt. “Ter voorbereiding van mijn rol heb ik het boek gelezen en de film bekeken. Ik heb dat echter wel een paar maanden geleden gedaan om te voorkomen dat je zaken gaat overnemen”, vertelt hij. “Ik vind het heel tof en spannend om deze rol te spelen. Ik heb me vooral gefocust op de lichtheid want het verhaal is natuurlijk heftig en emotioneel. Maar er zitten ook zeker grappige elementen in het stuk die voor jongeren ook heel herkenbaar zijn. Het is een uitdaging om een goede balans te vinden tussen emotie en de lichtheid. Ik wil Casper zo echt en oprecht mogelijk neerzetten.”
Ridder heeft al in veel jongerenvoorstellingen gespeeld. “Jongeren gaan niet vaak naar het theater. Ze kunnen zoveel doen en denken er misschien niet aan om naar een voorstelling te gaan. Maar ik hoop dat ‘Pijnstillers’ ze nieuwsgierig maakt. Het is een boeiend verhaal en er zit goede hiphopmuziek in.” Alexandra Alpenaar vult aan: “In deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van elektronische muziek. Dat is zeker niet standaard en maakt het extra bijzonder.”
Na iedere voorstelling is er een zogenoemde Meet and Greet met de acteurs. “Tot nu toe heb ik alleen maar in voorstellingen gestaan met een Meet and Greet. Dat maakt het wel echt af. Het is erg leuk om de connectie te maken met het publiek en te horen wat ze ervan vinden”, vindt Van Kooten.

‘Pijnstillers’ is een musical van Homemade Productions die ook al Razend, Spijt en Fataal op de planken bracht. Meer info op www.pijnstillersmusical.nl.

Foto: Andy Doornhen


Extra voorstellingen We Will rock you

Vanwege de enorme vraag naar kaarten voor de Queen rockmusical WE WILL ROCK YOU zijn er, zelfs voordat de repetities zijn begonnen, ruim 20 extra voorstellingen toegevoegd aan de Nederlandse tournee. De spectaculair nieuwe, volledig Engelstalige versie WE WILL ROCK YOUzal nu ook te zien zal zijn in Theater Orpheus in Apeldoorn, Parkstad Limburg Theaters in Heerlen en het Chassé Theater in Breda. Omdat de vraag naar kaarten alle verwachtingen overtreft zijn er ook in AFAS Live in Amsterdam, het  World Forum Theater in Den Haag en Schouwburg Hengelo extra voorstellingen toegevoegd. De kaartverkoop voor alle extra voorstellingen van WE WILL ROCK YOUis vandaag van start gegaan.

De muziek van Queen is in Nederland nog altijd razend populair. In de NPO Radio2 Top 2000 van 2018 stonden maar liefst 35 verschillende nummers van Queen, waaronder acht nooit eerder genoteerde nummers. Het nummer ‘Bohemian Rhapsody’ heeft inmiddels 16 keer de NPO Radio2 Top 2000 lijst aangevoerd en de overige nummers van Queen stegen gemiddeld 234 plaatsen. ‘Bohemian Rhapsody’ is de meest gestreamde klassieke rocksong aller tijden en meest gestreamde track gemaakt in de 20ste eeuw, met maar liefst 1,6 miljard streams. De hit-film Bohemian Rhapsody, een filmische ode aan Queen en zanger Freddie Mercury die in 1991 aan aids overleed, ontving vier Oscars, waaronder die voor beste acteur voor Rami Malek als Freddie Mercury. De Queen-biopic is de op één na succesvolste film ooit in Nederland en trok de film allen al in Nederland meer dan 2 miljoen bezoekers, bracht ruim 20 miljoen euro op en was de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen van 2018.

Stanley Burleson speelt in WE WILL ROCK YOUde rol van Khashoggi, de vileine assistent van de Killer Queen. Stanley was in talloze musicals te zien, waaronder Cats,Evita, Les Misérables, Move, Musicals In Concert, Miss Saigon, Joe, Chicago, Elisabeth, Fosse, 3 Musketiers, Beauty And The Beast, La Cage Aux Folles,Sister Act, From Sammy With Loveen Best of Broadway. Hij verzorgde de choreografie en/of regie voor talloze theaterproductie en televisieprogramma’s en ontving vier Musical Awards. De rol van Killer Queen zal tijdens de voorstellingen in Groningen, Apeldoorn, Heerlen en Breda gespeeld worden door de internationale musicalsterTia Architto.Tia was in Zuid Afrika te zien in Once on this Island, Godspell, Leader of the PackIn Concert: The Music of Andrew Lloyd Webber, Jukebox Jol!, Jailhouse Rock, en Mercury Rising en Italië in West Side Story, Sister Act, Hair, The Sound Of Music,Hairsprayen Cinderella.

WE WILL ROCK YOUis een futuristisch avontuur met 24 van de grootste hits van de legendarische Britse rockgroep Queen. Het verhaal, dat geschreven werd door Ben Elton, speelt zich af in een tijd waarin live-muziek en muziekinstrumenten verboden zijn. Maar de jeugd rebelleert en strijdt tegen het almachtig bedrijf dat hun leven beheerst en een dieet van digitaal geproduceerde popmuziek voorschrijft. Het verzet groeit!

WE WILL ROCK YOUwordt geproduceerd door TEC Entertainment, in samenwerking met Peeparrow Entertainment.

Kaarten zijn te koop via de kassa van de theaters en www.wewillrockyoumusical.com


Zangeres LAKSHMI brengt single uit over zelfstrijd

Vanaf vandaag is de nieuwe single, Northern Sky, van LAKSHMI uit. De zangeres, die regelmatig bij DWDD optreedt, heeft het lied geschreven met haar vaste componist en gitarist Rogier Wagenaar. Voor LAKSHMI is het een persoonlijk lied geworden. ‘Het gaat over heimwee en zelfstrijd. Over de egoïstische kant van de liefde en hoe moeilijk het is om dat patroon te verbreken.’

Northern Sky komt af van het album Siren dat LAKSHMI eerder uitbracht. ‘Ik was direct verliefd op de akkoorden en melodie in de coupletten. Later heb ik het met de piano uitgewerkt. Ik wilde het qua productie zo naakt mogelijk houden omdat het dan kwetsbaar blijft.’

LAKSHMI volgde een muzikale opleiding aan de Herman Brood Academie in Utrecht. In december 2014 stond zij in de finale van de Grote Prijs van Nederland en ze was te zien in het tv-programma De beste singer-songwriter. In maart 2016 werd zij uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Een jaar later verscheen haar debuutalbum. Afgelopen jaar toerde zij met haar eigen theatervoorstelling ADEM langs maar liefst 77 theaters.

Vanaf 1 november is de reprise van ADEM te zien. ADEM is het verhaal van LAKSHMI: wie ze is, hoe ze tegen de wereld aankijkt, wat haar dromen zijn. Het is een reis door haar leven, van het verlegen meisje op de basisschool dat niks in de klas durfde te zeggen, naar de boze puber in een punkband, tot de vrouw en zangeres die ze nu is. In de show belicht ze ook hoe het is om je als meisje en vrouw in een mannenwereld te bevinden.


Jim Bakkum en Bettina Holwerda in Sint on Ice

Het sterrenkoppel Jim Bakkum en Bettina Holwerda zullen samen in de unieke sinterklaas-schaatsshow Sint on Ice te zien zijn. Op 22, 23 en 24 november vinden er in het Autotron ’s-Hertogenbosch zeven spectaculaire sinterklaasshows op het ijs plaats. Naast Sinterklaas en de schaatsende pieten spelen Jim en Bettina in de voorstelling een grote rol.

Voor Jim Bakkum en zijn echtgenote Bettina Holwerda blijft het samen spelen in een voorstelling heel bijzonder. In 2006, toen ze de hoofdrollen in Grease speelden, kregen ze een relatie en sindsdien stonden ze vrijwel niet meer samen in een voorstelling. ‘We zijn nu dertien jaar en drie kinderen verder,’ laat Jim weten. ‘Dat Bettina en ik nu samen in een familievoorstelling mogen spelen, zien we als iets heel speciaals. Thuis vieren we altijd met de hele familie pakjesavond en onze kids vinden het nu al magisch dat papa en mama gaan samenwerken met Sinterklaas. We verheugen ons dus erg op de voorstellingen in november.’

Sint on Ice is een samenwerking tussen Autotron (onderdeel van Libéma), Van Hoorne Entertainment en Senf Theaterpartners. Tijdens de spectaculaire ijsshow kan er worden meegezongen met de leukste sinterklaasliedjes, zullen de pieten stunten op het ijs en wordt de hele familie meegenomen op een Oudhollands winters schaatsavontuur. Van Hoorne is niet onbekend met het maken van familieshows. Al eerder maakte hij de succesvolle familievoorstellingen van Brandweerman Sam, Paw Patrol, Woezel en Pip enFien en Teun.

Kaartverkoop en meer informatie: www.sintonice.nl.

 


Stanley Burleson in Queen musical We Will Rock You

Queen leadzanger Freddie Mercury zou 5 september 2019, zijn 73e verjaardag hebben moeten vieren en op deze bijzondere dag maakt TEC Entertainment bekend dat Stanley Burleson, naast de Amerikaanse superster Anastacia, te zien zal zijn in de rockmusical WE WILL ROCK YOU. De geheel eigen, spectaculair nieuwe versie van de internationaal succesvolle musical van Queen en Ben Elton wordt geheel in het Engels opgevoerd en geproduceerd in samenwerking met Peep Arrow Entertainment. in. De rockmusical is voor een beperkte speelperiode uitsluitend te zien in AFAS Live in Amsterdam. World Forum Theater in Den Haag, Schouwburg Hengelo en MartiniPlaza in Groningen. De première van WE WILL ROCK YOU is op vrijdag 6 December 2019 in Amsterdam.

Stanley Burleson spelt in WE WILL ROCK YOU de rol van de trouwe assistant van de Killer Queen, Kashoggi. Hij maakte zijn theaterdebuut in Cats en was verder te zien in Evita, Zeldzaam, Les Misérables, Move, Adèle In Casablanca, Simone & Friends, Karin In Concert, La Bloemen, La On Tour, Musicals In Concert, Musicals In Ahoy’, Faya, Miss Saigon, Joe, Chicago, Elisabeth, Fosse, 3 Musketiers, Passion, Beauty And The Beast, Disney’s Musical Sing-a-Long en La Cage Aux Folles, Sister Act, Moeder, ik wil bij de Revue, Brooklyn Nights, Musicals in Concert on Tour, From Sammy With Love, Elisabeth in concert en Best of Broadway. Hij verzorgde de choreografie en/of regie voor Karin Bloemen, Boyband, Dancing Queens, Musicals In Concert II en Musicals In Ahoy, Ciske de Rat, Sunset Boulevard, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Cirque Stiletto, Crazy Shopping, Aspects of Love, The Houdini Experience, Tango De Valentino, Caro, The Addams Family en voor de televisieprogramma’s van Karin Bloemen, John Kraaijkamp Musical Awards Gala (2000-2009) en Filmpje. Op televisie was Stanley juryvoorzitter in het Sterrenjacht en Let’s Dance en speelde gastrollen in Baantjer en Mijn dochter en ik. Stanley won de Gouden Notekraker, drie Musical Awards voor beste mannelijke hoofdrol(Elisabeth, Passion, From Sammy With Love) en een voor beste choreografie (Ciske de Rat)

Stanley Burleson. Foto: Margot de Heide

WE WILL ROCK YOU is een futuristisch avontuur met 24 van de grootste hits van de legendarische Britse rockgroep Queen. Het verhaal, dat geschreven werd door Ben Elton, speelt zich af in een tijd waarin live-muziek en muziekinstrumenten verboden zijn. Maar de jeugd rebelleert en strijdt tegen het almachtig bedrijf dat hun leven beheerst en een dieet van digitaal geproduceerde popmuziek voorschrijft. Het verzet groeit!

De originele versie van WE WILL ROCK YOU ging op 12 mei 2002 in het Dominion Theatre in de Londense West End in première en was daar meer dan 4.600 voorstellingen te zien. De rockshow met de muziek van Queen is inmiddels door meer dan 15 miljoen bezoekers op alle zes continenten en in meer dan 17 landen te zien geweest.

De Britse rockgroep Queen, bestaande uit Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor en John Deacon, is een van de meest populaire rockbands aller tijden. Queen bracht 15 studio en 7 live-albums uitgebracht en in totaal verkochten ze meer dan 300 miljoen albums. Alleen al in Nederland had Queen 22 Top 10 hits, waaronder onder andere ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Killer Queen’ ‘Somebody To Love’, ‘Crazy Little Thing Called Love’, ‘Radio Ga Ga’, ‘I Want to Break Free’, ‘We Are The Champions’ en ‘We Will Rock You’. In de door NPO Radio 2 uitgezonden Top 2000 was Queen in 2017 te horen met maar liefst 27 nummers.

Speelperiode:
28 november t/m 1 december 2019 Schouwburg Hengelo
4 t/m 8 december 2019 AFAS Live Amsterdam
12 december t/m 12 januari 2020 World Forum Theater Den Haag
15 t/m 19 januari 2020 MartiniPlaza Groningen
Kaarten zijn te koop via: www.wewillrockyoumusical.com


Bloedstollende voorstelling
Huiveren met Ghost Stories

Horror op het toneel. Het is een combinatie die je niet heel veel ziet. Maar daar komt dit theaterseizoen verandering in als De Theater BV de West End-hit Ghost Stories naar de Nederlandse theaters brengt. Acteurs André Dongelmans en Laus Steenbeeke kunnen niet wachten om het Nederlands publiek de stuipen op het lijf te jagen.
Ghost Stories ging in 2010 in Londen in première en werd direct door het Engelse publiek in de armen gesloten. De voorstelling kreeg maar liefst twee prestigieuze Olivier Awards. Het verhaal gaat over professor Filip Kuiper die zijn leven heeft gewijd aan het verklaren van onverklaarbare. Tijdens een lezing behandelt hij drie bijzondere verhalen. Hebben deze drie onverklaarbare verhalen iets met elkaar te maken?
Voor André Dongelmans, bekend van oa. De Luizenmoeder en TorenC, is de rol van Filip Kuiper op het lijf geschreven. “Net als Filip geloof ik echt niet in geesten. Ik denk dat er meer sprake is van toeval. Als je bijvoorbeeld heel erg met je overleden oma bezig bent, dan kan het op een gegeven moment gebeuren dat je haar ziet”, zegt Dongelmans. Toch is hij een liefhebber van het horrorgenre. “Je ziet dit genre niet vaak in het theater. Het blijft toch een uitdaging om te zorgen dat ook de mensen die op de achterste rij van het balkon zitten, het op dezelfde manier ervaren als de mensen die in de zaal zitten.” Laus Steenbeeke, die nachtwaker Ton van Dam speelt, heeft er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. “Het script is bloedstollend. Ik had echt kippenvel toen ik het las”, vertelt hij. “Het is zo goed opgebouwd en geeft een enorme twist en eyeopener. “Het is zo jammer. We kunnen er bijna niks over weggeven”, zegt Laus. “Alles draait om de ontknoping. En die mogen we zeker niet verklappen.” De acteur kijkt uit naar de voorstelling. “Een mooi script, goede regisseur in de persoon van Joep Onderdelinden en fijne acteurs zoals mijn Klokhuis-collega André Dongelmans waren voor mij een reden om ‘ja’ te zeggen tegen Ghost Stories.” De beide mannen hebben veel zin om straks hun publiek de stuipen op het lijf te jagen. “Ik vind het leuk om er wat extra spannende elementen in te fietsen. De regisseur zal waarschijnlijk wel op de rem gaan trappen”, lacht Dongelmans. “Lekker ineens heel hard schreeuwen of met iets onverwachts komen dat vind ik gewoon erg leuk.” Laus Steenbeeke: “Het wordt een onheilspellende zoektocht maar het is ook een stuk met meerdere lagen en het zijn echte karakterrollen. Ik ben daar blij mee. Bij mij denkt het publiek vaak gelijk aan lachen. Leuk om ook eens een andere kant te laten zien.”
Regisseur Joep Onderdelinden hoopt dat de voorstelling net zo succesvol zal zijn als in Londen. “Het stuk bewijst zich daar iedere keer dat het gespeeld wordt. Wij maken weliswaar onze eigen versie, maar blijven trouw aan de oorsprong. Wat mij betreft is Ghost Stories nu klaar voor het Nederlandse publiek.”

Voorstelling
Ghost Stories gaat op donderdag 31 oktober, Halloween avond, in première in DeLaMar Theater in Amsterdam. Kijk voor meer informatie over de voorstelling op www.ghoststories.nu.

André Dongelmans speelt in Ghost Stories. Foto: Annemieke van der Togt


Humorvolle show over lastige pubers

Pubers, ze kunnen je tot waanzin drijven maar het zijn ook jonge mensen met een passie die een identiteit ontwikkelen. In de voorstelling Tis Hier Geen Hotel komen alle facetten van pubers aan de orde.
De theatermakers Hanneke Drenth, Dianne Liesker en Ellen Dikker staan komend seizoen niet alleen met de voorstellingen Tis Hier Geen Hotel op de planken, ze maken hem ook zelf. “De voorstelling is gebaseerd op de website tishiergeenhotel maar wij hebben verder de vrije hand gekregen. En dat is natuurlijk erg leuk”, zegt Hanneke Drenth. “De afgelopen jaren, sinds ik vijf jaar geleden stopte met Dames Voor Na Vieren, speelde ik vooral rollen in musicals en toneelstukken. Maar ik ben natuurlijk ook theatermaker en geniet erg om weer zelf iets te maken.” En in dit proces vullen de dames elkaar goed aan. “We hebben ieder een eigen discipline. De een is stand-upper, de ander schrijft en schrijft grappige scènes en ik schrijf zelf vooral veel liedjes en ook scènes. We hebben regisseur Jeroen Woe die alles monteert. Het is heel fijn om samen te werken.”
Terwijl haar collega’s Dianne en Ellen zelf pubers over de vloer hebben, zijn de kinderen van Hanneke van 6 en 8 jaar nog niet aan de puberleeftijd toe. “Gek genoeg kon ik me zelfs toen ze nog heel klein waren op verheugen dat ze puber zouden zijn. Als ze als jonge mensjes op zoek gaan naar hun eigen identiteit en je gesprekken kunt voeren over hun passies”, zegt Hanneke Drenth.
Herinneringen
Voor het schrijven heeft Hanneke ook geput uit herinneringen uit haar eigen puberteit. “We hebben op een gegeven moment afgesproken om onze dagboeken erbij te halen. Daar was ik eerst niet zo enthousiast over want dat was toch mijn eigen leventje. Het bleek toch waardevol te zijn”, zegt ze. Volgens Hanneke is er op zich niet veel verschil tussen de pubers van toen en nu. “Natuurlijk de pubers van nu hebben te maken met social media, telefoons en bijvoorbeeld magister waardoor ouders hun schoolresultaten op de voet kunnen volgen”, zegt ze. “Maar ook vroeger waren pubers bezig met een weg vinden in sociale contacten en het ontwikkelen van een eigen identiteit. Dat gaat gepaard met dezelfde struggles.”
Hanneke kijkt uit naar september als ze met de voorstelling in try out gaan. “Zodra we voor publiek gaan spelen, weten we wat de dynamiek is en of er nog iets mist. Dan zullen we er echt nog wat aan veranderen”, zegt Hanneke. “Ik denk dat het leuk is voor iedereen die pubers heeft, ze heeft gehad of zelf puber is geweest. Ach die puberteit. Ook dat is een fase die toch ook gewoon weer over gaat’, lacht ze.
Voorstelling
De voorstelling Tis Hier Geen Hotel is vanaf 14 september te zien. De voorstelling is geïnspireerd op de website van Saskia Smith en Martine de Vente. Voor informatie en kaarten www.degraafcornelissen.nl.

Bijschrift: Dianne Liesker, Ellen Dikker en Hanneke Drenth duiken in de wereld van pubers. Foto: Govert de Roos


VandenEnde Foundation neemt afscheid van directeur Ryclef Rienstra

Ryclef Rienstra (1947) neemt, na negentien jaar geïnspireerd leiding te hebben gegeven aan de VandenEnde Foundation, begin 2020 afscheid van dit particuliere cultuurfonds. Ryclef Rienstra: ‘Mijn werkzaamheden heb ik altijd met plezier verricht, vooral dankzij een bestendige vertrouwensrelatie met het bestuur en met Joop en Janine van den Ende in het bijzonder. Ik ben nu 72 en voel de behoefte om meer tijd te kunnen besteden aan mijn familie en aan mijn persoonlijke interesses. Dit is dan ook een goed moment om plaats te maken voor een opvolger die, samen met de zeer betrokken medewerkers, de uitdagingen waarvoor de Foundation staat op kan pakken.’

Joop en Janine van den Ende: ‘Vanaf het begin van onze foundation hebben wij kunnen vertrouwen op de steun en adviezen van Ryclef, zowel beleidsmatig als bij de uitvoering van projecten. Hij speelde een grote rol bij de toekenning van beurzen maar ook bij nieuwe initiatieven als het DeLaMar Theater, Fotografiemuseum FOAM, de grote renovatie en nieuwbouw van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Opera Forward Festival, het Blockbusterfonds, het project Méér Muziek in de Klas en vele andere inspirerende kunst- en cultuurprojecten. Wij respecteren zijn besluit zonder enige aarzeling maar voegen daar direct aan toe dat wij Ryclef als mens en als directeur enorm zullen missen.’

Ryclef Rienstra (1947)
Ryclef Rienstra is directeur van de VandenEnde Foundation sinds de oprichting in 2001. Daarvoor werkte hij voor het Nederlands Film Fonds, het Europese filmcoproductiefonds Eurimages in Straatsburg, het Fonds voor de Nederlandse Film, de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en diverse filmproductie-bedrijven.

VandenEnde Foundation
De VandenEnde Foundation is het particuliere cultuurfonds van Joop en Janine van den Ende dat zich ten doel stelt cultureel ondernemerschap te bevorderen en kansen te bieden. Het fonds verleent studiebeurzen aan jonge talenten en ondersteunt bijzondere culturele projecten en instellingen.


MAMMA MIA! verlengd tot en met 29 december

De succesvolle musical MAMMA MIA! wordt verlengd. Werd eerder bekend dat MAMMA MIA! tot en met september in het Beatrix Theater Utrecht te zien zou zijn, nu laat Stage Entertainment weten dat deze ultieme feel-good voorstelling met Antje Monteiro in de hoofdrol eind december definitief stopt. De kaartverkoop voor deze laatste periode start vandaag.

‘We zijn als bedrijf ontzettend trots dat MAMMA MIA! langer te zien is,’ zegt directeur Albert Verlinde. ‘Eerder maakten we bekend dat de musical in september zou stoppen. Daarna ontstond er een extra stormloop op de kaartjes. Iedereen wil kennelijk toch nog een keer genieten van al die prachtige songs van ABBA en de musical zelf. Daarom hebben we besloten om de show nog drie maanden langer te laten zien in het Beatrix Theater Utrecht.’

Voor fans betekent dit dat het echt de laatste keer is dat ze MAMMA MIA! kunnen gaan zien. Een jaar geleden ging deze musical, voor de derde keer, in première. Met hoofdrollen voor onder andere Antje Monteiro, Soy Kroon, Sophia Wezer, Hilke Bierman en Jolijn Henneman.

‘Eind december moeten we stoppen,’ zegt Albert Verlinde. ‘De opvolger van MAMMA MIA! staat immers klaar. Vanaf februari is TINA – De Tina Turner Musical in het Beatrix Theater Utrecht te zien. Dus voor wie MAMMA MIA! nog niet gezien heeft of deze nog een keer wil zien, is dit echt de allerlaatste kans.’

Vandaag begint de kaartverkoop voor de voorstellingen van MAMMA MIA! die vanaf oktober tot en met 29 december 2019 te zien zijn.

Voor meer informatie en kaarten:
https://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/mamma-mia/


Queen musical We Will Rock You ook naar Groningen

 TEC Entertainment maakt vandaag bekend dat de Queen rockmusical WE WILL ROCK YOUvan 15 tot en met 19 januari 2020 verlengd wordt in het Martini Plaza in Groningen. De spectaculair nieuwe versie van de internationaal succesvolle musical van Queen en Ben Elton wordt geheel in het Engels opgevoerd en geproduceerd in samenwerking met Peeparrow Entertainment. WE WILL ROCK YOUis voor een gelimiteerd aantal voorstellingen uitsluitend te zien in Amsterdam, Den Haag, Hengelo en Groningen. De kaartverkoop voor de voorstellingen van WE WILL ROCK YOUin MartiniPlaza in Groningen is inmiddels van start gegaan.

De muziek van Queen is in Nederland nog altijd razend populair. In de meest recente editie van de NPO Radio2 Top 2000 stonden maar liefst 35 verschillende nummers van Queen, waaronder acht nooit eerder genoteerde nummers. Het nummer ‘Bohemian Rhapsody’ heeft inmiddels 16 keer de NPO Radio2 Top 2000 lijst aangevoerd. De overige nummers van Queen stegen gemiddeld 234 plaatsen. ‘Bohemian Rhapsody’ is de meest gestreamde klassieke rocksong aller tijden en meest gestreamde track gemaakt in de 20ste eeuw, met maar liefst 1,6 miljard streams.

De hit-film Bohemian Rhapsody, een filmische ode aan Queen en zanger Freddie Mercury die in 1991 aan aids overleed, ontving gisteren vijf Oscar nominaties: voor beste film, acteur, geluid, geluidseffecten en montage. De film won eerder deze maand al de Golden Globe voor beste film en beste acteur voor Rami Malek. De Queen-biopic staat sinds deze week in Nederland in de top 5 van best verdienende films aller tijden en staat al 12 weken op de eerste plaats van de best bezochte films in Nederland. Tot nu toe trok de film in Nederland bijna 1,8 miljoen bezoekers, bracht 17 miljoen euro op en was bovendien de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen van 2018.

De rol van Killer Queen zal in Groningen gespeeld worden door de in Zuid Afrika geboren en in Italië woonachtige musicalster Tia Architto.Tia maakte haar theaterdebuut in de musical Once on this Island en was verder te zien in Godspell, Leader of the PackIn Concert: The Music of Andrew Lloyd Webber, Jukebox Jol!, Jailhouse Rock, en Mercury Rising en Italiëwas Tina te zien als Anita in West Side Story, Deloris Van Cartier in Sister Act, Dionne in Hair, moeder-overste in The Sound Of Music, Motormouth Maybelle in Hairsprayen de Koningin in Rodgers & Hammerstein’s Cinderella.

WE WILL ROCK YOUis een futuristisch avontuur met 24 van de grootste hits van de legendarische Britse rockgroep Queen. Het verhaal, dat geschreven werd door Ben Elton, speelt zich af in een tijd waarin live-muziek en muziekinstrumenten verboden zijn. Maar de jeugd rebelleert en strijdt tegen het almachtig bedrijf dat hun leven beheerst en een dieet van digitaal geproduceerde popmuziek voorschrijft. Het verzet groeit!

De originele versie vanWE WILL ROCK YOUging op 12 mei 2002 in het Dominion Theatre in de Londense West End in première en was daar meer dan 4.600 voorstellingen te zien. De rockshow met de muziek van Queen is inmiddels door meer dan 20 miljoen bezoekers op alle zes continenten en in meer dan 28 landen te zien geweest.

We Will Rock You is 28 november t/m 1 december 2019 te zien in de Schouwburg Hengelo, van 4 t/m 8 december 2019 in het AFAS Live in Amsterdam, van 12 december t/m 12 januari 2020 in het World Forum Theater in Den Haag en van 15 t/m 19 januari 2020  in het  MartiniPlaza in Groningen.

Kaarten zijn te koop via: www.wewillrockyoumusical.com


Eerste avond Whitney Tribute in Rotterdam Ahoy uitverkocht

De eerste avond van het concert WHITNEY – A tribute by Glennis Grace in Rotterdam Ahoy is uitverkocht. “Ik vond het al spannend om één show te doen, maar hoe cool dat de eerste al is uitverkocht en dat ik gewoon twee keer op deze magische plek mag staan,” aldus de zangeres die op 6 en 8 september 2019 een eerbetoon geeft aan haar heldin en inspiratiebron Whitney Houston. Voor iedereen die nog geen kaarten heeft weten te bemachtigen is er goed nieuws, er zijn op 8 september nog kaarten beschikbaar.

Op 6 en 8 september zal Glennis, twintig jaar na het laatste concert van Whitney Houston in de Rotterdamse poptempel, samen met Berget Lewis, Alain Clark, Do, Edsilia Rombley, Candy Dulfer en Sezina Kelsey het podium delen tijdens de hommage aan de muziek van de legendarische zangeres in Rotterdam Ahoy.

Afgelopen jaar stond Glennis, exact 24 jaar na het winnen van de Soundmixshow als Whitney Houston, twee keer met groot succes in de AFAS Live. Uit de enthousiaste reacties van het publiek en de lovende recensies bleek direct dat de muziek van Whitney uit de jaren 80 en 90 mensen nog altijd in vervoering brengt. Glennis: “Mensen waren erg geroerd door de emotionele en intieme nummers van Whitney en gingen uit hun dak op de heerlijke dansnummers. Ik hoop dat straks in september het publiek weer zo wordt geraakt. Juist daarom worden de avonden bijzonder, omdat het voor iedereen persoonlijk is.”

WHITNEY – A Tribute by Glennis Grace
In Rotterdam Ahoy eert Glennis Grace met WHITNEY – A tribute by Glennis Grace de prachtige en tijdloze muziek van Whitney Houston. Samen met vrienden en collega’s die de liefde voor deze muziek met haar delen, zal zij het beste uit het repertoire van deze muzieklegende ten gehore brengen. Een ode aan een van ’s werelds grootste zangeressen aller tijden, een trip down memory lane, een onvergetelijke avond.

WHITNEY – a tribute by Glennis Grace is op vrijdag 6 en zondag 8 september 2019 te zien in Rotterdam Ahoy. Tickets zijn verkrijgbaar via whitneytribute.nl en eventim.nl.


Soy Kroon terug in MAMMA MIA!

Soy Kroon keert terug in de hitmusical MAMMA MIA! Vanaf 17 juli maakt hij zijn rentree als Sky. Die avond is tevens de driehonderdste voorstelling van de succesvolle ABBA-musical in het Beatrix Theater Utrecht.

Eind maart werd bekend dat Soy zijn rol tijdelijk moest opgeven vanwege opnames van een televisieserie. Zijn rol van Sky werd de afgelopen drie maanden fantastisch overgenomen door Kaj van der Voort. Vanaf 17 juli staat Soy weer op het podium. ‘Ik heb er ontzettend veel zin in om iedere avond met al mijn collega’s een geweldige voorstelling neer te zetten,’ laat Soy weten. ‘Hoe leuk de opnames van de televisieserie ook waren, ik heb iedereen van de cast en crew van MAMMA MIA! ontzettend gemist. Ik verheug me op de scenes, maar ook zeker op de aanstekelijke liedjes die we mogen zingen. Ik word daar ontzettend blij van.’

MAMMA MIA! is de internationale musicalsensatie die je meeneemt in een zorgeloze zomer vol plezier. Het is een onweerstaanbaar verhaal vol humor, vriendschap en liefde. Wereldwijd hebben al meer dan 60 miljoen mensen deze show in hun hart gesloten.

Het verhaal
Dochter Sophie staat op het punt te trouwen, terwijl haar moeder op een mooi Grieks eiland met haar bruisende verleden wordt geconfronteerd door een ontmoeting met drie voormalige liefdes. Sophie, die door haar echte vader ‘weggegeven’ wil worden, probeert uit te vinden wie van de drie mannen dat is.

De ultieme feel-good musical MAMMA MIA!, met hoofdrollen voor onder andere Antje Monteiro, Sophia Wezer, Jolijn Henneman, Hilke Bierman, Dieter Troubleyn en Soy Kroon, is nog tot en met september te zien in het Beatrix Theater Utrecht.

Voor meer informatie en kaartverkoop: https://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/mamma-mia/


Cultureel randprogramma Pride Amsterdam in Internationaal Theater Amsterdam (ITA)

ITA organiseert van 30 juli t/m 2 augustus, in samenwerking met Toneelgroep Oostpool, OpusOne en Pride Amsterdam, een serie korte gesprekken, waarin de Pride centraal staat. Pride ambassadeur, model en dj Valentijn de Hingh zal na afloop van Small Town Boy en Fun Home het publiek van beide voorstellingen ontmoeten in de Salon van ITA. Op 30 & 31 juli en 1 & 2 augustus gaat zij met het publiek en gasten in gesprek over uiteenlopende thema’s die naadloos aansluiten bij Pride en de twee voorstellingen. Zo zullen regisseurs Marcus Azzini en Koen van Dijk praten over de trots en de vele emoties achter genderidentiteit en seksualiteit en zijn jonge acteurs Florian Myjer en Mitch Wolterink te gast bij de jonge honden van ITA (The Pack) om te praten over alles tussen a- en panseksueel. Hoofdrolspelers Rick Paul van Mulligen en Ad Knippels bespreken de invloed van geaardheid op het uitvoeren van je vak.

 

Het programma is openbaar, gratis toegankelijk en start om 22:20 uur na de voorstellingen. Ook zeer de moeite waard als je niet naar de voorstelling komt, maar leuker als je het wel doet.

 

Programma

Dinsdag 30 juli: The Pack

Dit programma is samengesteld door het jongerenplatform van ITA en gaat over genderidentiteit. Ervaar ‘De Genderblender’; welke taboes moeten we met elkaar nog doorbreken? Jonge acteurs Florian Myjer (Small Town Boy) en Mitch Wolterink (Fun Home) zullen Valentijns “side-kicks” zijn.

 

Woensdag 31 juli:  Meet the Makers

Tijdens de Pride vieren we onze genderidentiteit en seksualiteit. Maar achter die trots gaan veel emoties schuil. Regisseurs Marcus Azzini (Toneelgroep Oostpool) en Koen van Dijk (OpusOne) hebben allebei speciaal voor de Pride een voorstelling over dit thema naar Nederland gehaald en gaan met het publiek in gesprek over ‘zacht’ activisme.

 

Donderdag 1 augustus: Pride Amsterdam

De organisatie van Pride Amsterdam wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van de LHBTI+ community in het bijzonder, waar ook ter wereld. Gasten Nevin Özütok (2e Kamerlid GroenLinks, woordvoerder emancipatie en LHBT+), Illias Zian (Kunst & Cultuur commissie Pride Amsterdam), Siep de Haan (initiatiefnemer Pride Amsterdam) en Ype Driessen (fotostripmaker, onder meer wekelijks  in Het Parool) gaan met het publiek in gesprek over de zin en onzin van de Pride.

 

Vrijdag 2 augustus: Identiteit

Een gesprek over identiteit. Welke keuzes zijn vormend voor het leven? Acteurs Rick Paul van Mulligen (Small Town Boy) en Ad Knippels (Fun Home) bespreken de invloed van je geaardheid op je vak.

 

Toneelgroep Oostpool en OpusOne halen speciaal voor de Cultural Pride Amsterdam twee voorstellingen naar Nederland als onderdeel van de zomerprogrammering van ITA. Tussen 23 juli en 4 augustus a.s. speelt Toneelgroep Oostpool Small Town Boy en OpusOne Fun Home. In beide voorstellingen staat de emancipatie van de LHBTI+ gemeenschap centraal.

Meer info en kaartverkoop op www.ita.nl.


Anouk Maas vervangt Pia Douwes in Best of Broadway

Tot haar grote teleurstelling heeft Pia Douwes tijdelijk haar plek moeten teruggeven in de concertproductie Best of Broadway. Wegens fysieke problemen is ze momenteel niet in staat om op te treden. Anouk Maas zal haar vervangen. ‘Ik vind het ontzettend vervelend,’ laat Pia Douwes weten. ‘Maar sinds het overlijden van mijn vader kan ik even niet de kwaliteit leveren die men van mij gewend is’. De organisatie is blij dat Anouk Maas op korte termijn deze productie zich eigen maakt. De bedoeling is dat Pia zich op een later moment alsnog bij het gezelschap voegt.

Anouk Maas is geen onbekende in de musicalwereld. Ze speelde zowel in binnen- als buitenland vele hoofdrollen in musicals als Annie, Fame, The Sound of Music, Hairspray, Flashdance, Beauty & The Beast en Hair. De afgelopen twee jaar is ze dagelijks op tv te zien in Goede Tijden Slechte Tijden.

In de concertshow Best of Broadway staan Willemijn Verkaik, Freek Bartels, Stanley Burleson, Tessa Sunniva van Tol en Anouk Maas op het podium en nemen, samen met een liveband, het publiek mee op een unieke reis langs de mooiste shows van Broadway. De show is in mei en juni in verschillende Nederlandse theaters te zien en gaat op 20 mei 2019 in Koninklijk Theater Carré Amsterdam in première. Hits uit de nationale en internationale carrières van de vijf sterren zullen uiteraard tijdens het concert niet ontbreken. Maar behalve de beroemde klassiekers uit shows als Les Misérables, Chicago en Wicked, zijn ook hedendaagse songs uit nieuwe hitmusicals als Hamilton en Dear Evan Hansen en off-Broadway producties te horen in dit exclusieve musicalprogramma.

Best of Broadway is in mei en juni in tien verschillende Nederlandse theaters te zien.


Replay brengt ode aan de moeders

Bijna vijfentwintig jaar na hun allereerste single komt de Rotterdamse R&B-band Re-Play vandaag met hun nieuwe, weergaloze single Mama die een muzikale ode is aan alle moeders. De zangers Alwin Burke, Mark Dakriet, Henk Waarde en Samuel de Wit laten zien dat ze nog altijd veel gevoel in hun muziek en teksten weten over te brengen.

‘We zijn ervan overtuigd dat moeders de drijvende krachten achter het gezin zijn,’ aldus de mannen van deze legendarische groep. ‘En een gezin is toch de hoeksteen van onze samenleving. Moeders mogen nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd en daarom willen wij met deze single een ode aan hen brengen. Niet alleen dit jaar, maar deze plaat is voor altijd. Voor de vrouwen die hun kinderen met al hun wijsheid tot volwassen mannen en vrouwen opvoeden.’

Het lied Mama is geschreven door de succesvolle Nederlandse zanger en producer Jayh Jawson, die eerder samenwerkte met The Partysquad, Lange Frans, Broederliefde, Sharon Doorson en Nick & Simon.

De band Re-Play is in 1990 opgericht en na de komst van Mark Dakriet in 1995 groeit de band uit tot een sensatie. Wanneer ze in 1999 met Gordon gaan samenwerken en de single Never Nooit Meer uitbrengen, zetten ze de eerste top 5 notering op hun naam. In 2001 en 2002 winnen ze de TMF Award voor de beste Nederlandse R&B-groep. In 2015 keert Mark, nadat hij de band in 2003 heeft verlaten om aan een solocarrière te werken, terug bij Re-Play en staan ze bij de Ladies of Soul op het podium van Ziggo Dome Amsterdam.

Met hun nieuwe single bewijzen de vier mannen van Re-Play opnieuw dat ze met verbroedering en liefde voor hun medemens menigeen weten te raken.

De single is vanaf vandaag verkrijgbaar via de bekende kanalen/streamingdiensten.‘Angels Inc.’ krijgt staande ovatie bij Britain’s Got Talen

Bij de auditie van Angels Inc. bij Britain’s Got Talent hebben de Nederlandse dames een staande ovatie ontvangen en zijn zij glansrijk door naar de volgende ronde. Hun spectaculaire act is een combinatie van verbazingwekkende illusies en dans. Ze worden daarom de ‘Popgroup of Magic’ genoemd. De groep bestaat uit vijf Nederlandse vrouwen onder leiding van wereldkampioen illusionisme Sittah Koene.
Anderhalf jaar geleden werd Angels Inc. opgericht door Sittah Koene. Hun carrière startte met een deelname aan de talentenjacht Circus Gerschtanowitz op SBS6, waar John de Mol sprak van internationale potentie. Na het behalen van de winst, volgden er al snel vele optredens in binnen- en buitenland.

Voor meer informatie: www.angels-inc.nl

Angels Inc

Safaripark Beekse Bergen vernoemt welpjes naar Aida in Concert

In Safaripark Beekse Bergen zijn onlangs drie tijgerwelpjes geboren. Omdat het musicalconcert Aida in Concert in het Autotron wordt gehouden, heeft Beekse Bergen haar jongen naar personages uit de voorstelling vernoemd.
De pasgeboren welpjes Aïda, Radames en Amneris en hun moeder Angara maken het goed.

Foto: Mariska Vermij – van Dijk

Hoofdrolspelers April Darby (Aida), Willemijn Verkaik (Amneris) en Freek Bartels (Radames) zijn vereerd dat de babytijgers naar hen zijn vernoemd.


Nieuwe boerderijboeken van Katja Schuurman

Op de Meentboerderij in Hilversum zijn twee nieuwe delen van de Campina boerderijboeken gepresenteerd door schrijfster Katja Schuurman en OERRR-ambassadrice Lisa Wade. Na het succes van de boekjes in 2018 is Katja Schuurman opnieuw in de pen geklommen om, in samenwerking met kinderboekenschrijfster Mathilde Stein, verhalen te schrijven over Daan en Charlie die allerlei avonturen beleven op de boerderij. De voorleesboeken De Ding-Dong Dieren en De Koeiencamping zijn van 1 tot en met 14 mei exclusief bij Jumbo Supermarkten verkrijgbaar.Zowel Katja Schuurman als Lisa Wade, ambassadeur van OERRR, zijn gek op het buitenleven en vinden buitenspelen voor kinderen erg belangrijk. Lisa: ‘Het is zo belangrijk dat kinderen de natuur spelenderwijs ontdekken. Ik denk dat de boerderijboeken hier zeker aan bijdragen!’ Katja Schuurman voelt zich vereerd dat ze wederom gevraagd is om voor Campina twee boerderij voorleesboeken te schrijven. Katja: ‘Ik vind het geweldig dat ik vandaag, na het enorme succes van vorig jaar, weer twee nieuwe boekjes mag presenteren. Ik hoop dat kinderen hiermee weer meer leren over het boerderijleven, maar ook dat ze nieuwsgieriger worden en de avonturen zélf willen gaan beleven.’

Met de reeks boerderijboeken, waarin Daan en Charlie de hoofdrol spelen, wil Campina kinderen op een leuke en speelse wijze meer leren over het boerderijleven en de herkomst van ons voedsel. Marieke Rentmeester, Brand director Campina, geeft aan dat kinderen vaak niet meer weten waar de producten die ze dagelijks eten en drinken vandaan komen of dat ze geen idee hebben van hoe het leven op de boerderij eraan toe gaat. Om kinderen dit te leren, brengt Campina niet alleen de boerderijboeken uit, maar organiseert het bedrijf ook dit jaar weer de Campina Open Boerderijdagen op 31 mei en 10 juni. Op deze dagen nodigt het bedrijf alle gezinnen in Nederland uit om een kijkje te komen nemen op de boerderij, zodat jong en oud kan ontdekken waar zuivel vandaan komt.
foto: Martine Berendsen


Nationaal Jeugd Musical Theater presenteert nieuwe familiemusical Koning van Katoren

Na de succesvolle voorstellingen Kruistocht in Spijkerbroek, Oorlogswinter en Peter Pan speelt het Nationaal Jeugd Musical Theater begin 2020 opnieuw een avontuurlijke musical: Koning van Katoren, naar het beroemde boek van Jan Terlouw. Met deze productie biedt het Nationaal Jeugd Musical Theater opnieuw een landelijk podium aan talentvolle kinderen en jongeren. Koning van Katoren is van januari tot en met mei 2020 te zien in de Nederlandse theaters.

 

Koning van Katoren van Jan Terlouw is een van de grootste klassiekers uit de Nederlandse jeugdliteratuur. Het avontuurlijke verhaal werd al eerder bewerkt tot een bioscoopfilm en een musical, maar nog nooit eerder kreeg een grote groep kinderen de kans om deze voorstelling te spelen op professioneel niveau. Tot nu, in deze nieuwe versie van het Nationaal Jeugd Musical Theater. Naast de jonge talenten zijn tevens enkele bekende acteurs te zien in de hoofdrollen, de volledige cast wordt later bekendgemaakt.

 

Het verhaal van Koning van Katoren

Het land Katoren heeft al 17 jaar geen koning meer. Sinds de vorige koning overleed wordt het land bestuurd door zes zure ministers, die niets doen om een nieuwe koning te vinden. Dan verschijnt de jonge Stach. Hij wil graag de nieuwe koning worden, maar de ministers verzinnen dat hij zich moet bewijzen met een aantal onmogelijke opdrachten. Stach zet alles op alles om Koning van Katoren te worden en het land weer gelukkig te maken.

 

De musical Koning van Katoren is geschreven door Dick Feld, met muziek van Fons Merkies en Floris Verbeij en regie van Rogier van de Weerd. De kaartverkoop start in mei 2019 bij de Nederlandse theaters.
Naar het boek van: Jan Terlouw | Script & liedteksten: Dick Feld | Muziek: Fons Merkies & Floris Verbeij | Regie: Rogier van de Weerd | Producent: Michiel Morssinkhof | Geproduceerd door Morssinkhof Terra Theaterproducties in samenwerking met Nationaal Jeugd Musical Theater

 


Meer informatie

Soldaat van Oranje – De Musical gaat naar Engeland

NEW Productions, de producent van Soldaat van Oranje – De Musical, heeft na lang zoeken de ideale locatie in Londen gevonden om een Engelse versie van de voorstelling te spelen. Vandaag, op de geboortedag van Erik Hazelhoff Roelfzema, is bekend gemaakt dat eind 2019 tegenover City Airport in de Oost-Londense Royal Docks de bouw van het theater van Soldier of Orange – The Musical begint. De verwachting is dat de Engelse voorstelling in het najaar van 2020 in première gaat.

Het originele creatieve team, Theu Boermans (regie), Edwin de Vries (script), Tom Harriman (muziek), Pamela Phillips Oland (liedteksten), Bernhard Hammer (decor) en Fred Boot (producent) is ook betrokken bij deze Engelse versie. De Britse toneel- en scenarioschrijver, Jeremy Brock, is toegevoegd aan het team om het script enigszins aan te passen voor een Engelstalig publiek.

Het begin van de kaartverkoop wordt op een later moment aangekondigd. Het publiek kan zich op de hoogte houden via de online nieuwsbrief, zie soldaatvanoranje.nl/londen.

Producent Fred Boot: “We hebben al jaren de ambitie en de droom om het verhaal van Erik Hazelhoff en zijn vrienden ook door te kunnen vertellen in het buitenland. Londen was de locatie van onze koningin Wilhelmina in ballingschap en het Verenigd Koninkrijk speelt een belangrijke rol in het verhaal. Daarom heeft het Verenigd Koninkrijk altijd onze prioriteit gehad. We hebben de productie enigszins aangepast voor een internationaal publiek door een aantal kleine wijzigingen in het script, maar er tegelijkertijd voor gezorgd dat de voorstelling blijft zoals deze omarmd is in Nederland. Wij kijken er met het hele team enorm naar uit om dit universele geschiedenisverhaal van alle tijden over een groep vrienden die onder druk van de oorlog gedwongen wordt moeilijke keuzes te maken, nu te delen met de Engelse bevolking en internationale bezoekers“.

Soldaat van Oranje – De Musical is inmiddels gezien door meer dan 2,8 miljoen mensen. Vandaag, op 3 april, werd de 2.634ste voorstelling gespeeld in een aaneengesloten periode vanaf oktober 2010. De oorspronkelijk Nederlandse musical is nu te zien tot en met september 2019, waarmee het negenjarig bestaan in zicht komt. Info en kaartverkoop Nederland: soldaatvanoranje.nl of 0900-1324 (45 cpm).

Fotocredit: Jim Marks | Op de foto v.l.n.r.: Jeremy Brock, Theu Boermans en Fred Boot op de locatie van Soldier of Orange – The Musical in de Royal Docks in Oost-Londen tegenover City Airport.


Een mooi liefdesverhaal dat ontroert

De musical The Bridges of Madison County gaat het land in. In 2017 kreeg de musical, die toen in het Amsterdamse Zonnehuis stond, lovende kritieken. Een jaar later was er een reprise in het De La Mar Theater. En nu kan de rest van Nederland drie maanden van deze voorstelling genieten.
Hoofdrolspelers René van Kooten en Lone van Roosendaal zijn allebei enorm blij met deze derde reprise. “In het Zonnehuis kwamen veel theaterdirecteuren kijken en die waren al heel enthousiast. Maar het duurt dan wel even voor een productie een tour wordt”, zegt Van Kooten. Lone vult aan: “Ik hoopte wel op een tournee maar in het huidige theaterlandschap weet je het nooit. Er worden toch vaak voorstellingen gecanceld. Ik kijk ook stiekem wel op de zaalplattegronden van theaters en zie dat Bridges nu al goed loopt.”
Dat het publiek de voorstelling omarmt is volgens Roosendaal en Van Kooten zeer terecht. De twee acteurs zijn het er unaniem over eens dat Bridges of Madison County prachtig is. Het verhaal gaat over een getrouwde vrouw met kinderen. Het huwelijk is niet slecht maar de spanning is er ook wel een beetje uit. Als ze dan een vrijgevochten fotograaf ontmoet, staat alles op zijn kop. Gaat ze kiezen voor deze over de top liefde of voor haar gezin?
“Het is een puur liefdesverhaal. Absoluut niet bouquetreeks-achtig. Ik vind ook zo mooi dat er geen oordeel wordt geveld over de keuzes van de hoofdpersonen”, zegt Van Kooten. Dat de voorstelling bij mensen veel losmaakt is wel duidelijk. “Je ziet mensen in tranen de zaal uitkomen”, zegt Lone. “Zelf herken ik dat ook wel. Ik had het heel druk, werkte hard, werd gek van de puberteit van mijn kinderen en over mijn relatie dacht ik ‘is dit het nou’. Ik dacht ‘ik ga lekker op mezelf’. De pijn en verdriet die ik mijn man en kinderen zou aandoen, kon ik niet verdragen. Ik ben blij dat ik op tijd het licht heb gezien. Ik weet nu ook niet meer wat me bezielde. Ik denk gewoon een midlife crisis.” “Duidelijk is dat het publiek dergelijke situaties bij henzelf of bij anderen herkennen”, vult René aan. “Ik ben er niet naar op zoek om mensen te emotioneren maar ik heb het sinds Les Miserables niet meer meegemaakt.”
René past de folkmuziek als een jas. De vrouwenpartij daarentegen is licht Italiaanse opera. “Ik moet er wel voor werken want het is best pittig en ik ben ook weer op zangles”, vertelt Lone. Voor René komt de tournee van ‘Bridges’ na een drukke tournee van Evita waarbij hij ook privé het nodige voor zijn kiezen kreeg toen zijn vrouw ziek werd en hun dochtertje Sophia veel te vroeg werd geboren. “Bij iedere andere productie had ik me teruggetrokken maar ‘Bridges’ speel ik graag op mijn tandvlees door.” Lone lacht: “Gelukkig maar want ik word elke avond weer verliefd op jou.”
The Bridges of Madison County is van 23 april tot en met 18 juni te zien in de Nederlandse theaters. Kijk voor meer informatie op www.bridgesmusical.nl.


 

Repetities Stil in mij gestart

Deze week zijn in Amsterdam de repetities gestart voor de nieuwe Nederlandse musical ‘Stil in mij’ van STENT Producties. Traditiegetrouw hoort bij de eerste repetitiedag het aansnijden van de taart door de cast, bestaande uit Ferry Doedens, Jeroen C. Molenaar, Zoï Duister en Dieuwke Tönissen. De komende drie weken wordt de musical, vol bekende Nederlandse popmuziek, ontwikkeld door de creatives, cast en crew.

‘Stil in mij’ is een nieuwe Nederlandse musical over vriendschap, verwachtingen en het zoeken naar je identiteit, samengebald in een verhaal dat iedereen zal herkennen, simpelweg omdat we allemaal op zoek zijn. Een verhaal met een lach en een traan en vol heerlijke, bekende Nederlandse popmuziek.

De musical, geregisseerd door William Spaaij, is vanaf 16 maart 2019 te zien in meer dan 40 theaters door Nederland. De première vindt plaats op 31 maart 2019 in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp.

Informatie en tickets: www.stilinmijdemusical.nl


Buddy Verder wint Zapp Award

De Zapp Awards 2019 werden zaterdagavond jl. uitgereikt tijdens de live uitzending in de Vorstin in Hilversum. De presentatie was dit jaar in handen van Klaas van Kruistum en Saskia Weerstand. De zanger en presentator, die al twee seizoenen dezelfde prijs in de wacht sleepte, versloeg deze editie Rachel Rosier en Freek Vonk. De 24-jarige Vedder presenteerde vanaf 2015 tot juni 2018 het kinderprogramma Zapp Kids Top 20 en Lang Leve De Muziek Show.

“Het blijft super bijzonder om zoveel waardering van je publiek te krijgen. Ik ben enorm trots dat ik al 3 jaar op rij deze award in ontvangst mag nemen. Zo’n prijs als deze geeft toch altijd een flinke boost richting de aankomende projecten.”

Beat van je Hart
Hoewel veel mensen Buddy kennen als acteur uit ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, als presentator van ‘Lang Leve de Muziek Show’ en als winnaar van ‘Dance Dance Dance’, weten weinig mensen dat Buddy’s grote liefde eigenlijk muziek is. Zijn nieuwe single ‘Beat van je Hart’ is recent verschenen. De ambitieuze zanger heeft de afgelopen twee jaar in samenwerking met Solid Entertainment veel energie gestoken in het componeren van liedjes. Zo schreef hij vele teksten zelf en werkte hij ook samen met Paul Sinha, Roel van Velzen, Lucas Hamming en anderen.


West End’s horrorhit Ghost Stories in Nederlandse theaters 

AMSTERDAM – Producent De Theater BV brengt volgend seizoen de West End hitvoorstelling Ghost Stories naar Nederland. De voorstelling is geschreven door Andy Nyman en Jeremy Dyson (bekend van The League of Gentlemen) en ging in 2010 in Londen in première. Na onder andere België en Sydney komt er nu een Nederlandse versie van deze succesvolle horrorvoorstelling.

Ghost Stories is een 80 minuten durende theatrale achtbaan van  spanning en huiveringwekkende momenten en werd wereldwijd al door ruim 400.000 bezoekers gezien. De voorstelling is vertaald door Allard Blom en wordt geregisseerd door Joep Onderdelinden. Producent Christian Seijkens: “Een voorstelling als Ghost Stories is uniek in zijn soort en nog niet eerder gedaan in Nederland. We zijn dan ook heel trots dat we er nu een Nederlandse versie van mogen maken.” De voorstelling gaat op Halloween avond, donderdag 31 oktober 2019, in première in DeLaMar Theater in Amsterdam. Op 13 maart wordt de cast bekend gemaakt.

Het verhaal

Ghost Stories verteld het verhaal van Professor Filip Kuiper. Een man die zijn leven heeft gewijd aan het verklaren van het onverklaarbare. Tijdens een lezing over parapsychologie behandeld hij drie van de door hem in zijn carrière verzamelde verhalen. Drie verhalen die hem altijd zijn bijgebleven: dat van nachtwaker Ton van Dam, het verhaal van de jonge Simon van den Heuvel en het relaas van Mark Buther, een snelle zakenman. Hebben die drie onverklaarbare verhalen íets met elkaar te maken?

Ghost Stories is van begin oktober 2019 tot en met 31 januari 2020 te zien door heel Nederland.


 

Musical Awards uitgereikt

In het RAI theater in Amsterdam zijn de musical awards uitgereikt. De vakjury koos The Addams Family als beste grote musical. Het publiek koos voor de Lion King. René van Kooten won een musical Award in de categorie Beste mannelijke hoofdrol in een grote musical. Zijn tegenspeelster Brigitte Heitzer won in de categorie Beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical. De oeuvre Award ging dit jaar naar Yan Tax voor zijn kostuums voor theater en films.
Andere awards werden gewonnen door

Vrouwelijke bijrol:

Jeannine La Rose (The Color Purple)

Mannelijke bijrol:

Laus Steenbeeke (Woef Side Story)
Aanstormend talent:

Jochem Smit (You’re The Top)
Beste script/liedteksten/vertaling:

Jon van Eerd/bewerking en vertaling (The Addams Family)
Beste muziek/arrangementen:

Michael Reed/muziek (Charley de Komische Musical)
Beste vormgeving/toneelbeeld:

Michiel Voet (décor) (Het Pauperparadijs)
Beste choreografie:

Daan Wijnands (All Stars de Musical)
Beste regie:

Paul Eenens (The Addams Family)

Beste musical klein:

Selma Ann Louis – Bos Theaterproducties en Theateralliantie

Anastacia wordt Killer Queen in We Will rock you

De Amerikaanse superster Anastacia maakt in december 2019 haar musicaldebuut als Killer Queen in de Queen rockmusical WE WILL ROCK YOU. Deze musical wordt door TEC Entertainment op de planken gebracht De spectaculair nieuwe versie van de internationaal succesvolle musical van Queen en Ben Elton wordt geheel in het Engels opgevoerd en geproduceerd in samenwerking met Peeparrow Entertainment. WE WILL ROCK YOU zal voor een gelimiteerd aantal voorstellingen uitsluitend te zien in Amsterdam en Den Haag.
Voor de Amerikaanse zangeres is haar rol in de musical een droom die uitkomt. “Nederland is een van de landen waar ik vanaf het begin van mijn carrière bijzonder welkom heb gevoeld en ik verheug mij er enorm op om juist in Nederland mijn musicaldebuut te kunnen maken in Queen musical WE WILL ROCK YOU. Ik hou van de muziek van Queen en zing vaak hun geweldige nummers. Ik heb zelfs met ze op het podium gestaan. Ik kan dan ook niet wachten om die fantastische Queen nummers in de rockmusical te mogen zingen.”

De muziek van Queen is in Nederland nog altijd razend populair. In de meest recente editie van de NPO Radio2 Top 2000 stonden maar liefst 35 verschillende nummers van Queen, waaronder acht nooit eerder genoteerde nummers. Het nummer ‘Bohemian Rhapsody’ heeft inmiddels 16 keer de NPO Radio2 Top 2000 lijst aangevoerd. De overige nummers van Queen stegen gemiddeld 234 plaatsen. ‘Bohemian Rhapsody’ is de meest gestreamde klassieke rocksong aller tijden en meest gestreamde track gemaakt in de 20ste eeuw, met maar liefst 1,6 miljard streams.

WE WILL ROCK YOU is een futuristisch avontuur met 24 van de grootste hits van de legendarische Britse rockgroep Queen. Het verhaal, dat geschreven werd door Ben Elton, speelt zich af in een tijd waarin live-muziek en muziekinstrumenten verboden zijn. Maar de jeugd rebelleert en strijdt tegen het almachtig bedrijf dat hun leven beheerst en een dieet van digitaal geproduceerde popmuziek voorschrijft. Het verzet groeit!

WE WILL ROCK YOU is van 5 t/m 8 december 2019 te zien in AFAS Live in Amsterdam en 13 december 2019 t/m 5 januari 2020 in het World Forum Theater in Den Haag. De kaartverkoop start zaterdag 26 januari 2019 om 09.00 uur via www.tec-entertainment.com

Interview met Ernst Jansz

“We zijn wel oud maar swingen nog de pan uit”

Muziek is de rode draad door het leven van Ernst Jansz. Zijn oudste band is CCC Inc. Vrienden met wie Jansz al 50 jaar muziek maakt. Omdat samen musiceren het allerleukste is, staan de vrienden in februari weer samen op het podium.

Zoetermeer – “CCC Inc. begon in 1967. In 1974 hebben we onszelf opgeheven, maar op koninginnedag bleven we bij elkaar komen om op het Rembrandtplein te spelen en met de pet rond te gaan.” steekt Ernst Jansz van wal. “Toen ik te bekend werd met Doe Maar, ging dat niet meer en zijn we ondergronds gegaan. Als we elkaar zagen, maakten we altijd muziek omdat dat nu eenmaal het allerleukste is.” Het podium bleef lokken dus sinds 1995 treedt de band weer af en toe op. “Het publiek vindt het leuk om die oude mannen te zien die muziek maken en wij genieten er ook van”, lacht Jansz die wasbord en piano speelt in de CCC. Volgens hem is de herkenbare sound het succes van de band. “We spelen het genre dat nu Americana heet; een soort folkmuziek, bluegrass. Ik vergelijk ons wel eens met die mannen van de Buena Vista Social Club. Oude mannetjes die stram het podium opkomen, maar als de muziek begint dan swingen ze de pan uit. Zo zijn wij ook wel een beetje. We zingen de longen uit ons lijf en genieten van de muziek.”

Muziek is dan ook zijn grote liefde. “Ik speel graag piano, oefen op de gitaar en ook luister ik graag naar muziek van Chopin, Bob Dylan of de Beatles. Soms komen mijn kinderen met nieuwe muziek aan op Youtube. Dat vind ik geweldig. Jonge mensen die heel spontaan iets maken en dat dan op internet zetten. Ja, ik luister ook nog wel eens naar mijn eigen platen, mijn soloalbums en die van Doe Maar. Die vind ik nog altijd prima klinken”, vertelt hij. “Muziek is mijn leven. Zonder muziek had ik het niet gered, denk ik. In de muziek kun je je emoties kwijt, kun je troost vinden, je kunt er weer vrolijk van worden. En muziek is er altijd.”

Hoewel CCC Engelstalig repertoire heeft, blijft Ernst Jansz zelf in het Nederlands schrijven. “Nederlands is mijn taal. Ik heb het altijd onnatuurlijk gevonden om nummers aan te kondigen in het Nederlands en vervolgens in het Engels te zingen. Maar Nederlandstalige liedjes schrijven is niet gemakkelijk. Engels blijft natuurlijk in de popmuziek een heerlijke taal.”
CCC Inc treedt op zaterdag 9 februari op in Cultuurpodium De Boerderij. Het optreden begint om 20.30 uur. Kaarten kosten 23,25 en zijn te koop via cultuurpodiumdeboerderij.nl

Foto: Jaap Reedijk

CATS de komende twee weken in Rotterdam

Na drie uiterst succesvolle weken in het RAI Theater in Amsterdam staat de musical CATS vanaf vandaag tot en met 27 januari 2019 in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Op 20 december beleefde de hitmusical zijn Europese première waarna de voorstelling werd overspoeld met sterren en juichende recensies. De kaartverkoop voor de Londense West End versie van de musical CATS in het Luxor Theater gaat hard. CATS staat slechts twee weken in Rotterdam en is rond Pasen nog twee maal één week te zien in Breda en Groningen.

Het is iets meer dan dertig jaar geleden dat CATS in première in Amsterdam ging met onder anderen Ruth Jacott in de rol van Grizabella. Het is de eerste keer sinds 10 jaar dat de klassieker van componist Andrew Loyd Webber in Nederland te zien is. Marc van Kaam, directeur van het Luxor Theater is erg enthousiast over de komst van CATS naar Rotterdam: “We zijn erg trots dat de Londense West End versie van de musical nu in Rotterdam te zien is. Hierdoor krijgt iedereen in Rotterdam en omstreken de kans om deze klassieker in zijn originele taal in ons theater te zien!”

Het verhaal
De musical speelt zich af op de meest speciale avond van het jaar, waarop de Jellicle katten hun grote bal vieren. Eén van hen zal door Old Deuteronomy worden uitverkoren om opnieuw te worden geboren en een nieuw kattenleven te gaan beginnen. Grisabella, de glamour kat die jarenlang de wijde wereld heeft verkend, keert juist deze avond naar huis terug. Ze wil dolgraag weer contact met haar familie, maar tot haar grote verdriet willen ze niets van haar weten. Dan verandert alles: Old Deuteronomy wordt ontvoerd door de schurkachtige Macavity. De katten bundelen hun krachten en bevrijden hun leider, die uitgerekend Grizabella kiest om herboren te worden.

De Engelstalige voorstelling wordt voorzien van Nederlandse boventiteling.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.catsdemusical.nl en www.luxortheater.nl


Aïda in Concert

Na het succes van Elisabeth in concert komt Stage Entertainment met een nieuwe openluchtmusical: Aida in Concert.
Aida in Concert speelt slechts zes keer, en wel van 20 tot en met 30 juni. Het concert vindt plaats op het festivalterrein van het Autotron in ‘s-Hertogenbosch. De avond zal net als zijn voorganger een festivalsfeer ademen op en rondom het terrein.

De cast bestaat uit musicalsterren en een 14-koppig orkest verzorgt de muziek. Twee van de hoofdrollen zijn al bekend. Dit zijn Willemijn Verkaik en Freek Bartels .


De nominaties Musical Awards

 De Stichting Musical Awards heeft de genomineerdenvoor voor de Musical Awards 2019 bekend gemaakt. De afgelopen maanden bezocht devakjury, bestaande uit voorzitter Cornald Maas en de leden Marisa van Eyle, CharlesDroste, Irene Moors, Michiel van Erp, Joris van Bennekom en Arno Gelder alle producties. TheAddams Family is met 11 nominaties het meest vertegenwoordigd direct gevolgddoor Selma Ann Louis en Het Pauperparadijs met ieder 6 nominaties. Ook dit jaar kan het publiek bepalen welke musical van het afgelopen seizoen, volgens hen, de beste is via de AD Publieksprijs voor Beste Musical. Publiek kan sinds eind november zijn stem uitbrengen op www.admusicalawards.nl. Deprijsuitreiking vindt plaats op 23 januari 2019 in het RAI Theater in Amsterdam en wordt om 21.15 uur live uitgezonden door AVROTROS op NPO1. Het gala wordt gepresenteerd door Frits Sissing. Kaarten voor het gala zijn te koop via www.ad.nl/avondjeuit.

De verschillende nominaties zijn verdeeld over veertien producties:

De Nominaties

Vrouwelijke hoofdrol:

 • Naomi van der Linden                       (The Color Purple)
 • Brigitte Heitzer                                  (Evita)
 • Pia Douwes                                           (The Addams Family)
 • Plien van Bennekom                          (Selma Ann Louis)
 • Lone van Roosendaal                         (Expeditie Eiland)

Mannelijke hoofdrol:

 • Steyn de Leeuwe                                (Het Pauperparadijs)
 • René van Kooten                                 (Evita)
 • Johnny Kraaijkamp                             (The Addams Family)
 • Jon van Eerd                                        (Charley de komische musical)
 • Dennis Willekens                                (The Full Monty)

Vrouwelijke bijrol:

 • Kim van Zeben                                     (Woef Side Story)
 • Hilke Bierman                                     (Mamma Mia!)
 • Jeannine La Rose                                (The Color Purple)
 • Marjolein Teepen                              (The Addams Family)
 • Mylène d’Anjou                                  (The Addams Family)

Mannelijke bijrol:

 • Laus Steenbeeke                                (Woef Side Story)
 • Kees Boot                                              (All Stars de Musical)
 • Tony Neef                                            (The Addams Family)
 • Raymond Paardekooper                   (The Addams Family)
 • Bas Hoeflaak                                        (Selma Ann Louis)

Aanstormend talent:

 • Jochem Smit                                         (You’re the Top)
 • Anne de Blok                                        (Schuld – Thrillermusical)
 • Julia Herfst                                          (The Full Monty)
 • Julia Nauta                                           (Soof – de Musical)
 • Ruth Sahertian                                    (All Stars de Musical)

Beste script/liedteksten/vertaling:

 • Tomde Ket                                          (HetPauperparadijs)
 • Jon van Eerd                                       (TheAddams Family)
 • Nathan Vecht                                      (SelmaAnn Louis)
 • Daniël Cohen                                      (Schuld- Thrillermusical)
 • Allard Blom                                         (Expeditie Eiland)

Beste muziek/arrangementen:

 • Lavalu                                                   (Het Pauperparadijs)
 • Paul Maassen                                       (The Color Purple)
 • Fons Merkies                                       (Schuld – Thrillermusical)
 • Rutger de Bekker                                (Expeditie Eiland)
 • Michael Reed                                      (Charley de komische musical)

Beste vormgeving/toneelbeeld:

 • Michiel Voet                                                       (Het Pauperparadijs)
 • Arien de Vries                                                     (Het Pauperparadijs)
 • Carla Janssen-Höfelt                                          (The Addams Family)
 • Bobby Renooij                                                     (The Addams Family)
 • Thomas Rupert en Roos Veenkamp               (Selma Ann Louis)

Beste regie:

 • Pieter Kramer                                                     (Woef Side Story)
 • Pieter Kramer                                                     (Selma Ann Louis)
 • Koen van Dijk                                                      (The Color Purple)
 • Paul van Ewijk                                                     (Evita)
 • Paul Eenens                                                         (The Addams Family)

Beste choreografie:

 • Daan Wijnands                                                    (Woef Side Story)
 • Lonneke van Leth                                               (Het Pauperparadijs)
 • Chiara Re                                                             (Evita)
 • Daan Wijnands                                                    (All Stars de Musical)
 • Eline Vroon                                                          (Charley de komische musical)

Beste musical groot:

 • Evita – De Graaf & Cornelissen Entertainment
 • Woef Side Story – Theater Rotterdam
 • The Addams Family – TEC Entertainment i.s.m. Theateralliantie

Beste musical klein:

  • Charley de komische musical – Pretpakhuis
  • Schuld – Thrillermusical – Michiel Morssinkhof
  • Selma Ann Louis – Bos Theaterproducties en Theateralliantie

 

Reünie tijdens première Cats

Een groot deel van de Nederlandse cast van CATS uit 1987 en 2006 komt naar de première van de Engelstalige CATS de Musical in het Rai Theater Amsterdam. Meer dan dertig jaar geleden was CATS een van de eerste grote musicals in Nederland en betekende deze productie voor veel acteurs en actrices hun doorbraak als zanger, zangeres, acteur of actrice. Twaalf jaar geleden werd CATS voor het laatst opgevoerd in Nederland.

Veel van deze Nederlandse sterren zullen op donderdag 20 december op de grote rode loper acte de présence geven wanneer hun buitenlandse collega’s deze avond op het toneel staan. Uit eigen ervaring weten ze dat spelen in CATS bloed, zweet en tranen kost. Geen enkele musicalrol is fysiek zwaarder dan die in CATS. Met hun aanwezigheid willen ze de acteurs op het toneel steunen. De afgelopen zes weken heeft de Engelse cast in Engeland zes dagen per week intensief gerepeteerd om in deze unieke voorstelling het beste van zichzelf te laten zien.

De première van de Engelse musical Cats is op 20 december in Amsterdam. Deze week arriveren de eerste decorstukken van de bekende vuilnisbelt in het RAI Theater in Amsterdam. Daarna reist de musical naar Rotterdam, Groningen en Breda. De vraag naar kaarten is zo groot dat er inmiddels al meer dan 60.000 kaarten zijn verkocht voor de Nederlandse tournee. Om deze reden besloot producent Frank van Paridon van Proud to Present al eerder om extra voorstellingen toe te voegen in de Kerstvakantie en matinees op beide Kerstdagen.

Het verhaal
De musical speelt zich af op de meest speciale avond van het jaar, waarop de Jellicle katten hun grote bal vieren. Eén van hen zal door Old Deuteronomy worden uitverkoren om opnieuw te worden geboren en een nieuw kattenleven te gaan beginnen. Grisabella, de glamour kat die jarenlang de wijde wereld heeft verkend, keert juist deze avond naar huis terug. Ze wil dolgraag weer contact met haar familie, maar tot haar grote verdriet willen ze niets van haar weten. Dan verandert alles: Old Deuteronomy wordt ontvoerd door de schurkachtige Macavity. De katten bundelen hun krachten en bevrijden hun leider, die uitgerekend Grizabella kiest om herboren te worden.

De Engelse versie die naar Nederland komt, wordt voorzien van boventiteling.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.catsdemusical.nl


 

Buddy en Jill klimmen in de pen

Acteur en presentator Buddy Vedder en blogster Jill zijn dit jaar in de pen geklommen en hebben in opdracht van Unox twee spiksplinternieuwe Sinterklaasboeken geschreven. Het is alweer voor de vijfde keer dat Unox in november boeken op de markt brengt waarin de Sint en zijn Pieten een hoofdrol spelen.

Zoetermeer – “Ik moest echt uit mijn comfort zone treden”, vertelt Buddy Vedder terwijl hij enthousiast door zijn boek bladert. “Dat was in het begin best wel eng. Acteren, zingen, dansen en presenteren is natuurlijk voor mij dagelijkse kost. Maar het schrijven van een kinderboek is toch even andere koek.” Toch blijkt Buddy ook hiermee uitstekend uit de voeten te kunnen. “Ik ben erg blij dat ik het heb gedaan. Samen met de Engelse illustrator David Semple hebben we een te gek verhaal voor de kinderen gemaakt.”
Blogster Jill draait haar hand niet om voor tekenen en schrijven, maar toch was het maken van de Sinterklaasboeken ook voor haar een uitdaging. “De doelgroep is geen tieners maar jongere kinderen dus dat was wel even schakelen”, zegt zij. “Gelukkig kon ik nog goed herinneren hoe ik de Sinterklaastijd beleefde en dat bood voldoende inspiratie voor mijn verhaal.” Uniek is dat Jill haar boek ook zelf heeft geïllustreerd. Jill ontwerpt al sinds haar vijftiende schoolagenda’s. In 2017 debuteerde ze met haar eerste roman Elvy’s eigen wereld: So boho, wat gelijk werd verfilmd. En sinds september is wederom een boekverfilming van Jill in de bioscopen te zien namelijk de film Elvy’s wereld: So Ibiza.
Naast de boeken van Buddy Vedder en Jill is er ook een gaaf Aftelboek uitgebracht. Met dit doeboek vol puzzels, kleurplaten en strips kunnen de kinderen aftellen naar de verjaardag van de Sint.
De boeken van Buddy Vedder en Jill worden vanaf 13 november verkocht bij de Jumbo Supermarkten. Al 15 jaar lang worden er rond de Sinterklaastijd speciale Sintboeken in de supermarkt verkocht. Voor Unilever die achter de boeken zit dragen deze boeken bij aan gezelligheid en warme momenten in de Sinterklaastijd.


 

Soldaat van Oranje weer verlengd

Soldaat van Oranje is de meest succesvolle voorstelling die ooit in Nederland te zien was. De nieuwe reeks loopt tot en met mei 2019. De kaarten hiervoor zijn sinds maandagochtend in de verkoop.
Het stuk trekt al sinds de première acht jaar geleden volle zalen. In 2013 verbrak Soldaat van Oranje het record van de langstlopende voorstelling in de Nederlandse geschiedenis. Het record stond tot dat moment op naam van The Phantom of the Opera. In totaal zagen al meer dan 2,7 miljoen mensen de musical.


40e theaterproductie voor Hans Cornelissen en Ruud de Graaf.

Afgelopen maandag is de musical Evita in première gegaan. Evita is de 40e theaterproductie die Ruud de Graaf en Hans Cornelissen samen maken.
Ruud de Graaf en Hans Cornelissen leerden elkaar kennen in 2002.Ruud de Graaf was toen met name impresario en producent van uiteenlopende muziektheaterproducties.Hans Cornelissen met name acteur. Naast 12 seizoenen als dokterszoon in de comedy-hit Zeg ‘ns AAA was hij te zien in diverse andere series, speelfilms en vele vrije theaterproducties.

Bij hun toevallige ontmoeting vroeg Ruud de Graaf of Cornelissen in een toneelstuk bij hem zou willen spelen. Op voorstel van Hans Cornelissen bekeken ze op Broadway The Dinner Party van Neil Simon. Ze verworven de rechten en brachten het naar de Nederlandse theaters. Cornelissen speelde een van de hoofdrollen en voerde de artistieke leiding. De Graaf had de zakelijke leiding . Het stuk trok volle zalen, kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de NRC Handelsblad Toneelpubliekprijs. De samenwerking was een feit.

Ruud de Graaf wilde daarna de familie-musical Pietje Bell produceren en Hans Cornelissen had de musical Wat Zien Ik , gebaseerd op het boek van Albert Mol op zijn verlanglijstje staan. Beiden musicalsproducties werden succesvol. Hans Cornelissen initieerde een toneelversie van de tv-comedy Zeg ‘ns AAA met de originele cast. Uiteindelijk kwam deze er en werd een ongekende hit met meer dan 220 uitverkochte voorstellingen en wederom een nominatie.

Inmiddels zijn ze meer dan 15 jaar verder en brachten ze musicals als Heerlijk duurt het langst, De Jantjes, Cabaret, A Chorus Line, Liesbeth-de musical en My Fair Lady, toneelstukken als Fatal Attraction, Indecent Proposal en Happy Hour, de theaterconcerten Vive la France en Bella Italia en de theatersolo Courbois-parels van poëzie.
Dit jaar wonnen de producenten met de in eigen huis ontwikkelde musical Adele Conny Jasperina – de Grote Drie de Musical Award voor de beste kleine musical 2018.
In 2008 ontvingen ze voor hun musicalversie van De Fabeltjeskrant de AD-publieksprijs voor beste musical.

Met De Graaf & Cornelissen Entertainment, waar Ruud de Graaf algemeen directeur is en Hans Cornelissen artistiek directeur, brengen ze dit seizoen met een ‘eigen’ versie van de musical EVITA. Later in het seizoen volgen een musicalversie van Herman Heijermans Op Hoop van Zegen en het theaterconcert List Shaffy & Piaf.

Voor de komende jaren staan diverse grote en kleine producties op stapel en breidt het bedrijf zich langzaam uit.
Voor het theaterseizoen 2019/2020 is inmiddels de ‘Cindy Lauper-musical’ Kinky Boots aangekondigd. Deze feelgood-musical is zeer succesvol op Broadway en West End en werd daar veelvuldig onderscheiden.

De Graaf & Cornelissen Entertainment heeft inmiddels de rechten van diverse grote internationale musicalstitels verworven.


Romy Monteiro gaat Sinterklaasliedjes zingen

Het sinterklaasmeezingboek wordt dit jaar ingezongen door de musicalartiest Romy Monteiro. Het meezangboek is een initiatief van Unilever en Etos. Romy is de vierde zangeres die de haar stem leent aan het sinterklaasmeezingboek. Voorgaande jaren zongen Angela Groothuizen, Kim-Lian van der Meij en Maan de bekende liedjes in.


 

PIA DOUWES ONTVANGT DUITSE OEUVRE PRIJS

In Hamburg is gisteravond de Deutscher Musical Theater Ehrenpreis, uitgereikt aan de Nederlandse actrice Pia Douwes. De Deutscher Musical Theater Preis is de enige musicalprijs in het Duitse taalgebied (Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk). Pia Douwes is de eerste persoon die niet in dit taalgebied is geboren aan wie deze oeuvre award werd uitgereikt.

De Deutscher Musical Preiswordt ieder jaar uitgereikt door de Deutsche Musical Akademie met als doeluitstekende artistieke prestaties in het musical genre te eren en onder de aandacht van het publiek te brengen. Musicals zijn, net als in Nederland , het populairste Duitse podiumgenre. De Deutscher Musical Theater Ehrenpreis werd eerdere jaren onder ander  uitgereikt aan Ute Lemper (2017) en Michael Kunze en Sylvester Levay (2016), de schrijvers van o.a. de hit-musical Elisabeth. De oeuvre award werd toegekend door een zeskoppige jury, vertegenwoordigers van verschillende beroepsgroepen enleden van de Deutsche Musical Akademie.

Voor Pia Douwes beschouwt de Deutscher Musical Theater Ehrenpreisals een grote eer. “Mijn carrière  begon ooit in 1986 in Wenen en sindsdien heb ik in de Duitstalige landen prachtige rollen mogen spelen. Het was al een eer om dit jaar genomineerd te worden voor de beste vrouwelijke hoofdrol in Ein Wenig Farbe, een musical die mij heel erg na aan het hart ligt en die ik dit voorjaar in Wenen heb mogen creëren. Dat ik deze prestigieuze theater prijs heb mogen ontvangen, is voor mij heel bijzonder. Ik voel me nog veel te jong voor een oeuvre award! Tijdens de uitreiking heb ik ook gezegd ik nog lang niet van plan ben om met pensioen te gaan. Sterker nog, volgende week begin ik in Nederland aan de repetities voor The Addams Familyen ik verheug me enorm op om ook weer in Nederland in een musical in het theater te staan. ” 
The Addams Family, waarin Pia Douwes te zien zal zijn in de rol van Morticia Addams, gaat op 2 december 2018 in première en is slechts in negen Nederlandse theaters te zien.


Ted Neeley in 2019 terug in Jesus Christ Superstar

Ted Neeley keert in 2019 opnieuw terug in de legendarische titelrol van de rockopera Jesus Christ Superstar en zal in het kader van een Europese tournee, naast voorstellingen in Groningen en Breda, opnieuw te zien zijn in Amsterdam en Den Haag. De voorverkoop voor alle voorstellingen van Jesus Christ Superstar is vandaag van start gegaan.

Ted Neeley hoopt op donderdag 20 september aanstaande zijn 75e verjaardag te vieren. Ondanks deze respectabele leeftijd weet de acteur van geen ophouden. ,,Het is de rol van mijn leven”, aldus Neeley. Het woord pensioen staat dan ook niet in zijn woordenboek. De loopbaan van Ted Neeley is onlosmakelijk met Jesus Christ Superstar verbonden. Het Haarlemse bedrijf TEC Entertainment haalde de huidige versie van de rockopera in 2015 voor het eerst naar Nederland. De show van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice mocht rekenen op juichende reacties van zowel pers als publiek. Na een tournee en een overweldigende ‘Grand Final’ in Ahoy in 2017, kwam de voorstelling dit jaar opnieuw terug naar Nederland als onderdeel van een grote Europese tournee. Het overweldigende succes en de nog altijd grote vraag naar tickets, hebben ertoe geleid dat Jesus Christ Superstar nu opnieuw terug komt. In het voorjaar van 2019 is de voorstelling te zien in Groningen, Amsterdam, Den Haag en Breda. En Ted Neeley speelt wederom de hoofdrol. “Jesus Christ Superstar heeft hier in Nederland een groot vast publiek opgebouwd. Ik voel me perfect en ben gezond. Natuurlijk moet mijn stem goed blijven maar dat is gelukkig nog altijd het geval.” Neeley is enorm populair. Fans staan soms al uren voor aanvang bij de theaters om een glimp van hun idool op te vangen. ,,Het raakt me nog iedere keer. Het publiek voelt zich met Jesus Christ Superstar verbonden. Mensen hebben de voorstelling in hun hart gesloten. Dat is fantastisch om te zien en daarom is het zo fijn om in Nederland op te mogen treden. De populariteit van de show is dusdanig dat we proberen om van de optredens een jaarlijkse traditie te maken.”


 

 

Willemijn Verkaik weer terug naar Nederland voor show

Musicalster Willemijn Verkaik, die internationaal furore maakte, is volgend jaar voor het eerst in lange tijd weer in een langer lopende Nederlandse voorstelling te zien. Samen met onder anderen Stanley Burleson, Celinde Schoenmakers en Pia Douwes speelt zij in mei en juni de concertshow Best of Broadway. Hierin vertolken de artiesten grote hits uit diverse wereldberoemde musicals.

Verkaik brak internationaal door met haar vertolking van heks Elphaba in de hitmusical Wicked. Zij speelde deze rol  in de Duitse, de Amerikaanse, de Britse en de Nederlandse versie van de voorstelling.

De laatste voorstelling van Wicked in Nederland was begin 2013. Sindsdien was Verkaik niet meer in grote Nederlandse shows te zien. De ster vertolkte wel veel rollen in het buitenland; zo speelde zij onder meer in Duitsland in Mamma Mia!, Tarzan en Ghost.


The Addams Family ook in DeLaMar

Zeven weken voor de eerste repetitiedag van THE ADDAMS FAMILY, de grootste reizende musical van het komende theaterseizoen, maakt producent TEC Entertainment bekend dat de Nederlandse versie van de Broadway hit-musical van 13 tot en met 31 maart 2019 verlengd zal worden in het DeLaMar Theater in Amsterdam.  De volledige cast van THE ADDAMS FAMILY zal zondag 26 augustus a.s. voor het eerst te zien zijn tijdens de AVROTROS Musical Sing-a-Long, die wordt uitgezonden op NPO 1 om 21.15 uur. 

Producent Marc Muller is uitermate trots de verlenging bekend te kunnen maken. “Tijdens de repetitie voor het optreden van THE ADDAMS FAMILY op de Musical Sing-a-Long hebben we vandaag onze top-cast en creatives kunnen vertellen dat we extra voorstellingen gaan geven in Amsterdam. Sinds de allereerste aankondiging van THE ADDAMS FAMILY hebben wij enorm veel positieve reacties mogen ontvangen, waardoor we konden besluiten te verlengen in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Het hele team is bijzonder blij dat we de tournee van THE ADDAMS FAMILY volgend voorjaar kunnen afsluiten in het DeLaMar.” De eerder al geplande voorstellingen in de RAI Amsterdam worden verplaatst naar het Delamar Theater. Personen die een kaartje voor een van die voorstellingen hebben gekocht worden de komende dagen op de hoogte gebracht van de verandering van het theater. 

THE ADDAMS FAMILY is de grootste reizende musical in Nederland en een hilarische voorstelling met een absolute sterrencast. Hoofdrollen worden gespeeld door Pia Douwes, Johnny Kraaijkamp en Tony Neef. Samen met een live orkest, de nieuwste special effects en een ongeëvenaard decor maken ze van THE ADDAMS FAMILYde meest spraakmakende show van het nieuwe seizoen. Naast de eerder genoemde hoofdrolspelers schitteren verder o.a. Marjolein Teepen, Irene Kuiper, Mylene d’Anjou, Dick Cohen en Terence van der Loo in deze spectaculaire humoristische productie. THE ADDAMS FAMILY is van 28 november 2018 tot en met 31 maart 2019 in een volledig nieuwe Nederlandse bewerking te zien in slechts negen theaters.

 


The Color Purple met nieuwe castleden in Musical Sing-a-Long

The Color Purple is op zaterdag 25 en zondag 26 augustus aanwezig op de Amsterdamse Uitmarkt. Op zondagavond zingt de cast het nummer ‘De Kleur Paars’ tijdens de Musical Sing-a-Long. Dit is ook meteen het moment om kennis te maken met de nieuwe castsamenstelling. Tijdens de Uitmarkt kan het publiek de stand van de musical vinden op het Marineterrein standnummer 92. Bij de stand vindt op zondag een meet & greet plaats met castleden van The Color Purple een zijn er verschillende kortingen en weggeefacties georganiseerd.
 
Na een succesvolle reeks in het pop-up theater in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord gaat de musical The Color Purple vanaf oktober 2018 op tournee langs de Nederlandse theaters. Voor deze tournee zijn de volgende acteurs en actrices toegevoegd aan de cast: Perry Dossett (You’re the Top), Mike Libanon (Spa, Celblok H), Valerie Jane (Sister Act) en Donielle David (On Your Feet!).
De indrukwekkende Broadwaymusical vertelt het tijdloze levensverhaal van drie zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika aan hetbegin van de 20e eeuw, een tijd waarin slavernij is afgeschaft maar de gevolgen nog sterk voelbaar zijn. Hoofdpersoon Celie leidt een leven dat gedomineerd lijkt door armoede, misbruik en geweld. Maar Celie maakt zich vrij door haar eigenwaarde te vinden en op te komen voor haar persoonlijk geluk. Het verhaal is naar het boek van Marsha Norman, dat werd verfilmd door Steven Spielberg en daarna als musical op Broadway stond.
Praktische informatie
The Color Purple is vanaf vrijdag 12 oktober in heel Nederland te zien. Kijk voor de speellijst en kaartverkoop op www.colorpurplemusical.nl. De Musical Sing-a-Long wordt op zondag 26 augustus vanaf 21.15 uur live uitgezonden bij de AVROTROS op NPO 1.
Cast en Creatives
De volledige cast van The Color Purple bestaat o.a. uit: Naomi van der Linden, Edwin Jonker, Perry Dosset, Carlos de Vries, Jeannine la Rose, Jerrel Houtsnee, Mike Libanon, Jennifer Norden, Caitlin Baank, Valerie Jane, Donielle David en Malaika Elvers.

 


Acteur in Evita vervangen om gezondheidsredenen

Acteur Juan Perón in musical Evita noodgedwongen vervangen. Zanger/acteur Marijn Brouwers zal vanwege gezondheidsredenen de rol van Juan Perón niet op zich kunnen nemen in de musical Evita.

Artistiek directeur Hans Cornelissen: ‘Het is ongelofelijk jammer dat Marijn er voorlopig niet bij kan zijn. Marijn was afgelopen seizoen nog te zien in ons theaterconcert Bella Italia en leverde daar een weergaloze prestatie. Hij verheugde zich enorm om deze rol in Evita te gaan spelen, maar fysieke tegenslag belet dat nu. Onlangs hebben wij daarom audities gehouden en naar aanleiding daarvan met volle overtuiging Paul Donkers gecast voor de rol van Juan Perón. Paul Donkers was eerder te zien in musicals als The Bodyguard, Titanic, On your Feet, Cats en Les Misérables. Hij deed een fantastische auditie en we zijn enorm blij dat hij op deze korte termijn beschikbaar is.’

Het hele team van De Graaf & Cornelissen Entertainment wenst Marijn Brouwers veel sterkte en beterschap!

Andere hoofdrollen
Andere hoofdrollen in deze nieuwe versie van de legendarische musical Evita zijn voor Brigitte Heitzer, René van Kooten, Esmee Dekker en Yoran de Bont. Bijgestaan door een groot ensemble en een negenkoppig live-orkest.

In heel Nederland
Evita is vanaf oktober te zien in alle grote theaters van Nederland en zal op maandag 22 oktober in première gaan in Koninklijk Theater Carré.

 


Veertig jaar na laatste concert in Rotterdam keert de ABBA sound terug naar Ahoy

 

Exact veertig jaar na het enige concert van ABBA in de Rotterdam Ahoy komt op 4 en 5 april 2019 THE SHOW – A TRIBUTE TO ABBA exclusief naar de Rotterdamse poptempel. Een unieke productie die door kenners omschreven wordt als de beste ABBA show sinds ABBA’. ,,Een groot orkest met top musici, de nieuwste special effects en videoschermen zorgen voor een perfecte ABBA experience die wereldwijd ongeëvenaard is”, zegt producent Kenneth Svoldgaard. ,,Megahits als Mamma Mia, Waterloo, Money Money Moneyen Dancing Queenkomen voorbij. Deze productie is de grootste ABBA show ter wereld en slechts twee dagen in Nederland te zien.”

Op 6 april 1974 wonnen Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Anderssonen Anni-Frid Lyngstad, samen wereldwijd beter bekend als ABBA, in het Britse Brighton het 19eEurovisiesongfestival met het nummer ‘Waterloo’.,,Dit moment markeert de start van het succesverhaal dat ABBA heet”, vertelt Svoldgaard. In de jaren die volgen groeit de groep uit tot best verkopende popgroep – op The Beatles na – ter wereld. ‘Waterloo’ betekent de definitieve doorbraak van ABBA en wordt gevolgd door een eindeloze reeks nummer één hits. ,,ABBA laste in 1983 een pauze in en de afgelopen 35 jaar heeft ABBA nooit meer een publiek optreden gegeven”, legt Svoldgaard uit. ,,Het stokje is nu overgenomen door THE SHOW – A TRIBUTE TO ABBA. Deze unieke productie komt nu – veertig jaar nadat ABBA in de Rotterdam Ahoy stond – voor twee exclusieve concerten naar Nederland. Een evenement waarvoor alle registers worden open getrokken.”

THE SHOW –  A TRIBUTE TO ABBAwerd gelanceerd in 2001 en was direct een mega succes, aldus Svoldgaard. ,,Meer dan zeventien jaar is deze spectaculaire ABBA tribute show nu wereldwijd op tournee. De groep gaf ruim 700 concerten in 40 verschillende landen. Een absoluut unicum dat de kwaliteit van de show onderstreept.” In totaal kochten ruim twee miljoen mensen een ticket voor THE SHOW – A TRIBUTE TO ABBA. ,,De voorstelling draagt onmiskenbaar bij aan de nog altijd voortdurende populariteit van de iconische Zweedse popgroep. Het repertoire wordt op overtuigende wijze voor het voetlicht gebracht door top musici. De producenten hebben dan ook altijd als doel gehad om een perfecte illusie te creëren.” Vanaf de eerste minuut van het concert wordt het publiek meegezogen in de kenmerkende sfeer, uitstraling en vanzelfsprekend de muziek van de originele ABBA. ,,De vertolking van alle grote ABBA hits is indrukwekkend en ongeëvenaard. Dat geldt zeker ook voor de toegepaste special effects. Deze zijn ‘state of the art’. De modernste licht-, LED en geluidstechniek garanderen een optimale beleving.” Ook op dit gebied is THE SHOW –  A TRIBUTE TO ABBAvolgens Svoldgaard uniek en innovatief. ,,Daarmee is de show een onmisbaar concert voor iedereen die van deze muziek houdt.”

 

Meer informatie op www.abbainahoy.nl

 


 

 

Cats komt ook naar Breda

De WestEnd Musical Cats is erg populair. Aanvankelijk zou de show exclusief in Amsterdam en Rotterdam te zien zijn maar door de run op de kaarten is daar nu Breda aan toegevoegd.

In het paasweekend van 2019 van 17 tot en met 22 april is de originele Engelstalige versie te zien in het Chassé Theater.

De musical Cats is gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber. Cats ging op 11 mei 1981 in het New London Theatre in première en werd daar in totaal 8949 keer opgevoerd. In 1987 ging de voorstelling in première in Nederland met een Nederlandse vertaling door Gerrit Komrij. Dit was op 18 juli 1987 in Theater Carré in Amsterdam.


 

Succesvolle familiemusical Kruistocht in Spijkerbroek terug in de theaters

Kruistocht in Spijkerbroek, een van de grootste klassiekers uit de Nederlandse jeugdliteratuur, is vanaf komend najaar opnieuw als musical te zien in de theaters, gespeeld door het Nationaal Jeugd Musical Theater. Met een nieuwe generatie jonge talenten op het podium is een compleet nieuwe versie van de musical gemaakt, die van september 2018 tot en met juni 2019 speelt door heel Nederland.
Het boek Kruistocht in Spijkerbroek, waarmee schrijfster Thea Beckman de Gouden Griffel won, staat al 45 jaar lang onafgebroken in de bestsellerlijsten voor Nederlandse kinderboeken. In 2008 bewerkte het Nationaal Jeugd Musical Theater (bekend van Oorlogswinter de musical, De Tovenaar van Oz en Peter Pan: Het echte verhaal) dit boek tot een avontuurlijke familiemusical die zo succesvol was, dat een nieuwe versie precies 10 jaar later niet uit kon blijven.
In de nieuwe versie van Kruistocht in Spijkerbroek wordt de hoofdrol Dolf gespeeld door Rein van Duivenboden, bekend van MainStreet, Hart Beat en de Spa. Rein en verschillende andere bekende acteurs staan op het podium met iedere voorstelling 60 kinderen van het Nationaal Jeugd Musical Theater. De musical Kruistocht in Spijkerbroek is geschreven door Marc Veerkamp, met liedteksten van Allard Blom, muziek van Jeroen Sleyfer en regie van Mark van Haasteren.
Het verhaal van Kruistocht in Spijkerbroek
De vijftienjarige Dolf stapt als proefpersoon in een tijdmachine en belandt in de Middeleeuwen. Daar komt hij middenin een kinderkruistocht: achtduizend kinderen te voet op weg naar Jeruzalem. De reis is lang, zwaar en gevaarlijk, maar Dolf gebruikt zijn moderne kennis om de kinderen te helpen over hoge bergen, bij ziektes en wanneer rovende ridders aanvallen. Dan ontdekt Dolf dat het echte gevaar niet wacht achter de volgende bergtop, maar zich in de kruistocht zelf bevindt…
De kaartverkoop voor Kruistocht in Spijkerbroek start in mei bij de Nederlandse theaters.

 


Wie danst er mee in Cats

Voor de Engelstalige versie van de hitmusical Cats die in december en januari in Nederland te zien is, wordt een aantal nieuwe spelers gezocht. Nederlandse dansers die interesse hebben, kunnen zich aanmelden via de Nederlandse website van de voorstelling. De audities zijn eind juli en begin augustus in Londen.

De voorstelling Cats kent tientallen rollen. Veel internationale spelers in de rondreizende productie zullen na de huidige tournee in China ook in Nederland te zien zijn. Maar een “substantieel” aantal dansers gaat in andere producties spelen. Deze bij- en hoofdrollen moeten worden opgevuld. Een belangrijke eis is wel dat de dansers de Engelse taal goed machtig zijn.

Het is de eerste maal in ruim tien jaar dat de klassieker van componist Andrew Lloyd Webber in Nederland te zien is. De Londense West End productie zal van half december tot en met eind januari exclusief te zien zijn in de Rai in Amsterdam en het Luxor Theater in Rotterdam. Er zullen in totaal slechts 48 shows in Nederland worden gegeven; verlenging is niet mogelijk.

 


 

Musicalconcert met Joke de Kruijff

In het Volkspark in Enschede geven Joke de Kruijf, Maike Boerdam, Martin van der Starre en Marjolein Teepen op 9 juni  een optreden tijdens een groot gratis musicalconcert. Het eenmalige concert is ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het culturele evenement Kunst in het Volkspark.

Het thema van de feestavond is ‘verbinding’. De deelnemende artiesten hebben zowel in Nederland als in Duitsland succes met hun musicals. De nummers zullen ook in meerdere talen worden gezongen.

Er worden musicalhits uit The Phantom of the Opera, Jesus Christ Super Star, Elisabeth, Tarzan, Grease en Mamma Mia gebracht. Maike Boerdam laat tevens een aantal nummers horen uit de nieuwe musical Soof.

 


 

 

Succesvolle familiemusical Kruistocht in Spijkerbroek terug in het theater

Kruistocht in Spijkerbroek, een van de grootste klassiekers uit de Nederlandse jeugdliteratuur, is vanaf komend najaar opnieuw als musical te zien in de theaters, gespeeld door het Nationaal Jeugd Musical Theater. Met een nieuwe generatie jonge talenten op het podium is een compleet nieuwe versie van de musical gemaakt, die van september 2018 tot en met juni 2019 speelt door heel Nederland.
Het boek Kruistocht in Spijkerbroek, waarmee schrijfster Thea Beckman de Gouden Griffel won, staat al 45 jaar lang onafgebroken in de bestsellerlijsten voor Nederlandse kinderboeken. In 2008 bewerkte het Nationaal Jeugd Musical Theater (bekend van Oorlogswinter de musical, De Tovenaar van Oz en Peter Pan: Het echte verhaal) dit boek tot een avontuurlijke familiemusical die zo succesvol was, dat een nieuwe versie precies 10 jaar later niet uit kon blijven.
In de nieuwe versie van Kruistocht in Spijkerbroek wordt de hoofdrol Dolf gespeeld door Rein van Duivenboden, bekend van MainStreet, Hart Beat en de Spa. Rein en verschillende andere bekende acteurs staan op het podium met iedere voorstelling 60 kinderen van het Nationaal Jeugd Musical Theater.

De vijftienjarige Dolf stapt als proefpersoon in een tijdmachine en belandt in de Middeleeuwen. Daar komt hij middenin een kinderkruistocht: achtduizend kinderen te voet op weg naar Jeruzalem. De reis is lang, zwaar en gevaarlijk, maar Dolf gebruikt zijn moderne kennis om de kinderen te helpen over hoge bergen, bij ziektes en wanneer rovende ridders aanvallen. Dan ontdekt Dolf dat het echte gevaar niet wacht achter de volgende bergtop, maar zich in de kruistocht zelf bevindt…
De kaartverkoop voor Kruistocht in Spijkerbroek start in mei bij de Nederlandse theaters.

 


 

Zomertoneelstuk POZ Paradise in Stadsschouwburg

Dinsdag 24 juli 2018 gaat in de Stadsschouwburg Amsterdam POZ PARADISE, een nieuwe wrange komedie van regisseur/schrijver Daniel Cohen in première als onderdeel van het officiële culturele programma van de Internationale Aids-conferentie AIDS 2018.

Drie vrienden, vijftigers, al jaren hiv-positief, delen op Gran Canaria een villa die ze met typi-sche zelfspot “Poz Paradise” hebben gedoopt. Begin jaren negentig, na de diagnose die een doodvonnis leek, kochten ze samen dit huis om op een warme plek de laatste fase van hun leven af te wachten. Maar met de komst van nieuwe medicatie werd ook hun levensverwach-ting steeds bijgesteld. Nu na jaren groeit er langzaam bij de drie mannen het besef dat er wel-licht nog wél een toekomst voor hun beschikbaar is. Maar hoe moeten ze die toekomst invul-len? Dan komt hun veilige paradijs onder vuur te liggen door de ambitieuze uitbreidingsplan-nen van een naburig Gay Holiday Resort, waar een nieuwe generatie jonge gay mannen op een heel andere manier vorm geeft aan hun identiteit. Als er een bod wordt gedaan op de grond waarop “Poz Paradise” staat, komen de drie vrienden met elkaar in conflict. Ze staan voor een zware keuze: vechten ze voor hun veilige schuilplek, of gaan ze de buitenwereld in om een nieuwe start te maken in de tijd die hen nog rest?

Met POZ PARADISE maakt regisseur/schrijver Daniël Cohen een nieuwe theatervoorstel-ling over de actuele situatie rond hiv en aids, met een lichtere toon en gericht op de toekomst.
POZ PARADISE profileert zich nadrukkelijk als een voorstelling die toegankelijk is voor een groot publiek. Hoewel het stuk een specifiek verhaal vertelt, zijn de thema’s universeel: de omgang met rouw, ziekte en dood; de angst voor verandering; de worsteling met de wegtik-kende tijd; het koesteren van verloren dromen.

De wereldpremière van POZ PARADISE vindt plaats op dinsdag 24 juli 2018 in de Amster-damse Stadsschouwburg tijdens de Internationale Aidsconferentie AIDS 2018, als onderdeel van het officiële culturele programma. POZ PARADISE is geschreven op basis van uitge-breide interviews met betrokkenen om de authenticiteit van het verhaal te waarborgen. De cast zal gevormd worden door spelers met verschillende theatrale achtergronden en wordt binnen-kort bekend gemaakt. POZ PARADISE wordt geproduceerd in samenwerking met de Stads-schouwburg Amsterdam en mede mogelijk gemaakt dankzij AFK, Hiv Vereniging, Lira fonds, Lloyd Hotel, Gilead, ABN AMRO en een succesvolle crowdfunding campagne.

POZ PARADISE is van maandag 23 juli tot en met zondag 5 augustus 1018 te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam (Rabozaal). De voorstelling begint telkens om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.stadsschouwburg.nl

 


 

Eerste solo-CD Pia Douwes op LP uitgebracht

After All This Time, het eerste solo album van musicalster Pia Douwes, is uitgebracht op LP in een exclusieve gelimiteerde uitgave van 500 genummerde exemplaren, die allemaal door Pia Douwes persoonlijk zijn gesigneerd. After All This Time is ook verkrijgbaar op CD, via iTunes en te beluisteren via Spotify en wordt uitgebracht door HitSquad Records.

After All This Time werd in de pers zeer positief ontvangen en door zowel het NRC en De Volkskrant gehonoreerd met 4 sterren. Volgens recensent Henk van Gelder (NRC) ‘…toont ze haar virtuositeit. Zo bewijst haar eerste solo-cd tevens hoe veelzijdig het musicalgenre is.’ Hein Jansen (De Volkskrant) was eveneens enthousiast: ‘Het resulteerde in een staalkaart van haar muzikale kunnen, met een stem die een duizelingwekkend bereik heeft. Musicalzang op internationaal niveau.” Voor Pia Douwes kwam het succes van de CD toch onverwacht. “Ik was er absoluut niet van overtuigd dat iemand op een CD van mij zat te wachten. Maar klaarblijkelijk had ik het bij het verkeerde eind. Op de dag van verschijning kreeg ik al te horen dat er een tweede persing nodig was, omdat alle CD’s in de voorverkoop al waren uitverkocht. Om naast alle CD’s waar ik al op te horen was, nu eindelijk ook mijn eigen solo CD in de kast te hebben staan is een ongelofelijk gevoel. Dat er naast de CD nu ook een LP van After All This Time verschijnt had ik echt nooit kunnen dromen.”

Op de LP zijn twaalf musical nummers uit de internationale carrière van Pia Douwes te beluisteren die met een groot orkest onder leiding van Koen Schoots zijn opgenomen in de MG-Sound Studios in Wenen. Alle nummers zijn in de Engelstalige uitvoering. Charles Hart, tekstschrijver van onder andere The Phantom of the Opera, vertaalde op verzoek van Pia Douwes drie musicalnummers die nog nooit eerder in het Engels te horen zijn geweest, waaronder het iconische “Mijn Leven Is Van Mij” uit de musical Elisabeth.

Pia Douwes is op dit moment in Wenen, waar zij aan het repeteren is voor de wereldpremière van de musical Ein Wenig Farbe begin mei. Vervolgens is Pia Douwes van 8 t/m 24 juni in Nederland te zien tijdens Elisabeth in Concert en dit najaar speelt Pia de rol van Morticia Addams in de nieuwe Nederlandse bewerking van de Broadway hit musical The Addams Family.

De LP After all this time van Pia Douwes wordt uitgebracht door HitSquad Records en is vanaf vrijdag 27 april 2018 te bestellen via www.piadouwes.com

 


Antje Monteiro wordt Donna in ABBA-musical Mamma Mia

De eerste hoofdrolspeelster van de feel-good ABBA-musical Mamma Mia is bekend. Antje Monteiro is vanaf september te zien in de rol van Donna in het Beatrix Theater in Utrecht.

Albert Verlinde, producent en algemeen directeur Stage Entertainment Nederland: “Met Antje hebben we de perfecte Donna gevonden. De rol van Donna is een warme persoonlijkheid die fantastisch de hits van ABBA moet kunnen vertolken en daarnaast natuurlijk ook moet kunnen acteren. Antje heeft met haar jarenlange carrière bewezen dat ze Donna is, tijdens de audities had zij de x-factor! Daarnaast hebben Antje en Donna meer overeenkomsten zoals een dochter die in het huwelijk gaat treden. Ik heb vertrouwen dat Antje straks de rol op haar eigen manier gaat neerzetten en iedereen meeneemt in het verhaal.”

Antje Monteiro: “Ik ben ongelooflijk blij dat ik de rol van Donna mag gaan spelen. Deze rol staat al zo lang bovenaan op mijn bucketlist en heb dan ook hard gewerkt om de rol eigen te maken voor de audities. Toen ik het verlossende telefoontje van Albert Verlinde kreeg dat ik het was geworden schoot ik letterlijk in tranen dat ik dit nu mag gaan doen. MAMMA MIA! is zo een feest, ik kijk er nu al naar uit om al die hits te mogen zingen en die geweldige energie in de zaal te voelen.”

MAMMA MIA! met alle bekende ABBA hits als; ‘Dancing Queen’, ‘Knowing Me, Knowing You’, ‘Super Trouper’ en uiteraard ‘Mamma Mia’ is vanaf 6 september 2018 te zien in het Beatrix Theater in Utrecht en gaat op 23 september in première, meer informatie: www.mammamia.nl.


 

Ivo van Hove brengt ‘ Een klein leven’ op de planken

Theaterregisseur Ivo van Hove komt volgend theaterseizoen met een toneelversie van de bestseller Een Klein Leven (A Little Life). Het boek uit 2015 is van de Amerikaanse auteur Hanya Yanagihara. Het stuk volgt vier vrienden gedurende ruim dertig jaar. De rollen worden gespeeld door Ramsey Nasr, Maarten Heijmans, Majd Mardo en Mandela Wee Wee.

De mannen wonen in het flitsende New York waar alles draait om ambitie en succes. Advocaat Jude lijkt ogenschijnlijk een succesvol leven maar schijn bedriegt want ondertussen lijdt hij aan onverwerkt verdriet over de emotionele verwaarlozing en het seksueel misbruik uit zijn jeugd. Hij kan er niet met zijn vrienden over praten. Zijn vrienden zitten in tweestrijd. Aan de ene kant willen ze Jude graag helpen maar aan de andere kant willen ze ook accepteren dat Jude niet geholpen wil worden.

Een Klein Leven beleeft zondag 23 september 2018 in de Stadsschouwburg Amsterdam zijn wereldpremière.

 


3FM Award voor Rondé

Zangeres Rikki Borgelt van Rondé heeft de eerste 3FM Award van 2018 in de wacht gesleept.Omdat haar nummer Naturally de meest gedraaide Nederlandse track is op NPO 3FM, wint de zangeres de Schaal van Rigter.

Naast de onderscheiding wint Rondé ook een optreden tijdens de 3FM Awards in AFAS Live. De band is daarmee de eerste in een reeks grote artiesten die optreden tijdens de show. De rest van de line up maakt NPO 3FM binnenkort bekend.

 


The Color Purple én The Bridges of Madison County wegens succes op tournee

The Color Purple gaat in het najaar van 2018, in samenwerking met de Theateralliantie, op tournee langs de Nederlandse theaters. Na een succesvolle start van de kaartverkoop van de slechts vijf weken durende reeks in het pop-uptheater in de NDSM-loods, kon een verlenging niet uitblijven. Naast dit grote succes staat The Bridges of Madison County deze zomer slechts drie weken in het DeLaMar Theater. Wegens de grote vraag reist deze zinderende zomermusical vanaf april 2019 door Nederland.

The Color Purple

The Color Purple vertelt het tijdloze levensverhaal van drie zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika aan het begin van de 20e eeuw, een tijd waarin slavernij is afgeschaft maar de gevolgen nog sterk voelbaar zijn. Hoofdpersoon Celie leidt een leven dat gedomineerd lijkt door armoede, misbruik en geweld. Maar Celie maakt zich vrij door haar eigenwaarde te vinden en op te komen voor haar persoonlijk geluk. Het verhaal is naar het boek van Alice Walker, dat werd verfilmd door Steven Spielberg en daarna als musical op Broadway stond. De regie en vertaling zijn in handen van Koen van Dijk. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Naomi van der Linden en Edwin Jonker.

The Bridges of Madison County

The Bridges of Madison County vertelt over de onverwachte romance tussen de Italiaanse huismoeder Francesca (Lone van Roosendaal) en de ongebonden fotograaf Robert (René van Kooten). Het zet hun beiderwereld volledig op z’n kop. Het script is van Pulitzer Prize winnaar Marcia Norman (The Secret Garden, The Color Purple). Componist Jason Robert Brown wordt gezien als belangrijkste musicalvernieuwer van de afgelopen tien jaar. De regie en vertaling zijn in handen van Koen van Dijk. Overige rollen zijn weggelegd voor onder anderen Annick Boer (winnares Musical Award voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in The Bridges of Madison County) en Ad Knippels.

Praktische informatie

The Color Purple is nog tot en met 15 mei 2018 te zien in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord en gaat op tournee vanaf 12 oktober 2018. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.colorpurplemusical.nl.

The Bridges of Madison County is van 20 juni t/m 8 juli te zien in het DeLaMar Theater en gaat op tournee vanaf 23 april 2019. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.bridgesmusical.nl.

 


 

Was getekend verlengd tot december

Albert Verlinde, producent en algemeen directeur van Stage Entertainment Nederland heeft besloten om de musical Was getekend te verlengen. De musical is ook volgend seizoen te zien maar dan exclusief in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Albert Verlinde: “Afgelopen jaar hebben we een zeer succesvolle tour langs de Nederlandse theaters gemaakt, uitverkochte zalen en wachtrijen voor de kassa. Alles aan deze voorstelling is bijzonder; een nieuw ontwikkelde show, bejubeld door pers en publiek, de mooie Musical Awards die we in ontvangst mochten nemen en inmiddels 180.000 kaarten mogen verkopen. Het wordt een mooi theaterseizoen waar ik naar uit kijk.”

Samen met haar zoon Flip (William Spaaij) blikt Annie M.G. (Simone Kleinsma) terug op haar leven vol hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Het meisje dat een eenzame jeugd beleefde en uitgroeide tot Nederlands meest geliefde schrijfster ooit. Het scenario, dat gebaseerd is op de succesvolle biografie van Annejet van der Zijl, heeft scherpe humor en bevat natuurlijk bekende nummers als ‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen’, ‘Margootje’ en ‘Vluchten kan niet meer’ van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. De voorstelling is momenteel nog te zien in verschillende theaters in Nederland en vanaf 29 mei te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Was Getekend, Annie M.G. Schmidt is bekroond met maar liefst vier Musical Awards; Beste Musical Groot, Beste Vrouwelijke Hoofdrol (Simone Kleinsma), Beste Vrouwelijke Bijrol (Marjolijn Touw) en Beste Script (Dick van den Heuvel).
Voor meer informatie en kaartverkoop: www.anniemgdemusical.nl.

 


 

Kikker en de Vallende Ster en Aladdin in de Nederlandse en Vlaamse theaters

Theater Terra, bekend van onder andere Welterusten Kleine Beer en De Kleine Zeemeermin, brengt in seizoen 2018 – 2019 twee compleet nieuwe familiemusicals naar de theaters in heel Nederland en Vlaanderen. Vanaf september 2018 is Kikker en de Vallende Ster te zien, gebaseerd op de bekende boeken van Max Velthuijs en vanaf januari 2019 komt de sprookjesachtige wereld van 1001-nacht tot leven in Aladdin.
Kikker en de Vallende Ster
Kikker, Haas, Eend, Rat en Varkentje komen terug naar de theaters in Nederland en Vlaanderen. Deze compleet nieuwe familiemusical voor iedereen vanaf 4 jaar is te zien van september 2018 tot en met maart 2019. Op een mooie avond zitten Kikker en zijn vriendjes te kijken naar de sterrenhemel. Dan schiet er ineens een prachtige gele ster pijlsnel door de lucht. De vriendjes van Kikker doen een wens. Maar na een tijdje zijn de wensen nog niet uitgekomen… Kom je naar het theater om Kikker te helpen alle wensen van zijn vriendjes in vervulling te laten gaan?
Aladdin
Laat je betoveren door de magische wereld van Aladdin in deze nieuwe familiemusical naar het wereldberoemde sprookje van 1001-nacht. Voor iedereen vanaf 6 jaar, te zien van januari tot en met mei 2019. In een betoverde stad probeert Aladdin, een straatjongen met veel lef, een mooie Arabische prinses uit de handen van een boze tovenaar te redden. Met hulp van de geest uit een magische wonderlamp kan Aladdin ineens een machtige prins worden. Dan probeert de tovenaar om ook de lamp met magische krachten in handen te krijgen. Om de prinses te redden en de tovenaar te verslaan moet Aladdin bewijzen dat hij het in zich heeft om een echte prins te worden!
De kaartverkoop voor Kikker en de Vallende Ster en Aladdin start in mei 2018 bij de Nederlandse en Vlaamse theaters. Voor meer informatie, kijk op www.theaterterra.nl
In Kikker en de Vallende Ster worden de hoofdrollen gespeeld door Wesley de Ridder, Pepijn Schwartz en Ewout Heijbroek. De hoofdrollen in Alladin zijn voor Juliann Ubbergen en Alisa Opari Luzi.

 


Bestseller Schuld van Mel Wallis de Vries wordt thrillermusical

Schuld, het succesvolle spannende jeugdboek van Mel Wallis de Vries is vanaf komend najaar als thrillermusical te zien in de Nederlandse theaters, met in de hoofdrollen onder anderen Wieneke Remmers en Ridder van Kooten. Na Vals en Shock is Schuld de derde bestseller van Mel Wallis de Vries die in de theaters te zien is, de voorstelling speelt van oktober 2018 tot en met maart 2019 door heel Nederland.
Mel Wallis de Vries heeft vorig jaar voor Schuld de Prijs van de Jonge Jury ontvangen, in totaal de vijfde keer dat zij deze prijs won. Met Schuld in het theater en de geplande bioscoopfilm rond haar boek Vals is Mel met recht de meest succesvolle jeugdschrijver van dit moment.
De cast van de thrillermusical Schuld bestaat uit Wieneke Remmers (Op zoek naar Evita, The Sound of Music, Hij gelooft in mij), Ridder van Kooten (Nieuwe Tijden, Spangas, Disney’s Jonge Garde, Just Like Me!, Tina de musical), Anne de Blok, Jamie Kampinga en Sjors Arts. De voorstelling wordt geschreven en geregisseerd door Daniël Cohen (Rent, Spring Awakening), met muziek van Fons Merkies (Boy 7, Vals, Shock). De kaartverkoop voor Schuld start in mei bij de Nederlandse theaters.
Op een school plegen drie jongeren kort na elkaar zelfmoord. Er lijkt geen enkele overeenkomst tussen de drie te zijn: ze zitten niet in dezelfde klas en ze kennen elkaar amper. Maar dan krijgt Tess een briefje dat alles verandert: ‘Jij bent de volgende!’

Mel Wallis de Vries is uitgegroeid tot de succesvolste jeugdthrillerschrijver van dit moment. Haar boeken zijn meermaals bekroond en staan hoog in de bestsellerlijsten. In 2012, 2014, 2015, 2016 én 2017 won Mel de Prijs van de Jonge Jury met Vals, Klem, Wreed, Shock en Schuld. Mels boeken worden in diverse landen uitgegeven. Schuld is na Vals en Shock het derde boek van Mel dat wordt bewerkt tot een theatervoorstelling. Van het boek Vals verschijnt eind 2018 bioscoopfilm.

 


 

JUDAS, een psychologische theaterthriller over angst, moed en verraad

Bijna niemand wist dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste enbedreigde. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, en zelfs zijn eigen moeder Stien ontkwamenniet aan zijn despotische gedrag. Omdat ze vinden dat dit moet stoppen leggen zijn zussen Astrid enSonja Holleeder met gevaar voor eigen leven belastende verklaringen tegen hun broer af. Door zichals vertrouweling op te stellen kon Astrid twee jaar lang hun gesprekken in het geheim opnemen.Met maar één doel: hem levenslang geven.

In 2016 schrijft Astrid Holleeder haar verhaal op. Als een soort testament, omdat ze niet weet of zeer morgen nog is. Vanuit de gevangenis heeft haar broer haar liquidatie al geregeld. Judas is eenverbijsterende familiekroniek waarin ze een zeer onthutsend portret schetst van het gezin waarin zeopgroeit en de dagelijkse angst waarmee ze leeft.

Vanaf nu is Judas ook in het theater te zien. Deze psychologische theaterthriller wordt verteld vanuithet perspectief van vier vrouwelijke omstanders van Holleeder: zijn moeder, twee zussen, en nichtje.Op een indringende manier wordt duidelijk hoe zij gebukt gaan onder zijn agressie en wordt debeklemmende angst die Astrid haar hele leven met zich meedraagt voelbaar.

Deze aangrijpende voorstelling laat zien hoe het is als je leven dagelijks wordt beheerst door angst.En hoeveel moed ervoor nodig is om die angst te trotseren.Met Renée Fokker, die Astrid speelt, Margo Dames, Trudy de Jong en Eva van de Wijdeven. Ondanksde bedreigende situatie waarin ze zich bevindt, werkt Astrid Holleeder actief mee aan detotstandkoming van deze absolute must-see.

De regie ligt in handen van Johan Doesburg, Sophie Kassies is verantwoordelijk voor het script.Eerder werkten zij beiden aan onder meer De Prooi en Tirza.Judas is een coproductie van Senf Theaterpartners, Kik Productions en Jelle Kuiper Producties.

Kaarten zijn te koop: Judasintheater.nl

 


 

Een bijna onvoorstelbare liefdesgeschiedenis tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog
Edwin de Vries speelt samen met zijn zoon, Sam de Vries, het toneelstuk Westerbork Serenade. Dit stuk schreef Edwin de Vries, over het leven van zijn joodse vader, toneelleider, regisseur, acteur en verzetsman Rob de Vries (1918-1969). Het verhaal van hun moedige (groot)vader is van 31 maart t/m 5 mei te zien in de theaters.
Toen de oorlog begon, was Rob de Vries nog geen 22 jaar. Een paar jaar later pleegde hij een bijna onvoorstelbare, heldhaftige verzetsdaad in Westerbork uit naam van de liefde. Edwin kende dit verhaal al lang maar – naar later bleek – slechts ten dele. Van de vrouw waar het allemaal om draaide hoorde hij jaren later de rest.
Westerbork Serenade gaat niet alleen over de kracht van de liefde, maar vooral om de kracht van doorzettingsvermogen en moed. De naam van het toneelstuk is ontleend aan een liefdesliedje van het duo Johnny en Jones, de neven van Rob de Vries, dat ze in het kamp schreven. Een toepasselijke titel voor een bijzonder liefdesverhaal.
In de voorstelling speelt de Hollandsche Schouwburg een belangrijke rol. Rob de Vries speelde er als joodse toneelspeler nog tot mei 1942 voor een uitsluitend joods publiek. Totdat de schouwburg een andere, tragische rol kreeg als deportatieplaats.
Sam speelt Rob de Vries in oorlogstijd. Zijn toenmalige vriendin wordt gespeeld door de jonge actrice Machiel Rodenburg. Edwin zelf speelt de rol van zijn overleden vader, die op deze wonderbaarlijke liefdesgeschiedenis terugkijkt.

 


Harrie Jekkers en Klein Orkest verlengen tournee

De tournee van het Klein Orkest, de band van Harrie Jekkers, wordt verlengd. De show ‘Later is allang begonnen en vroeger komt nog één keer terug’ is tussen november 2018 en mei 2019 nog meer dan vijftig keer te zien zijn door heel Nederland.

Dat heeft het impresariaat van Harrie woensdag gemeld. De Haagse groep had sinds 1985 niet opgetreden toen zij vorig jaar hun nieuwe tournee begonnen. De groep leverde twee evergreens van het Nederlandse lied op: Oh oh Den Haag, een lofzang op de hofstad, en Over de Muur, over de scheiding van Oost- en West-Duitsland.

In de voorstelling wordt teruggeblikt op de jaren tachtig en de opkomst van de Nedepop. Met liedjes en verhalen maakt Jekkers met zijn band een voorstelling die zowel jongeren als ouderen naar het theater trekt.


 

Musical over Plien en Bianca

De Theateralliantie, een samenwerkingsverband van negen theaters en Bos Theaterproducties gaat een musical maken over Plien en Bianca. In de musical Selma Ann Louis gaan de jonge acteurs Janna Adank, Rosa Veltman en Mark Lindeman de rollen van Plien, Bianca en Arjan Ederveen spelen. De drie jonge acteurs spelen via flashbackscènes de jongere versies van de drie theatericonen. De voorstelling is een zeer losse theaterbewerking van film Thelma and Louise. Selma Ann Louis gaat op 6 mei in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam en is daarna tot en met juli in heel Nederland te zien.

 


Frank Sanders en Petra Laseur in Op het Rembrandtplein

Frank Sanders en Petra Laseur zijn komend seizoen te zien in de nieuwe Nederlandse musical Rondom het Rembrandtplein. De musical is een productie van producent Homemade Productions .

De musical gaat over Frits Schakels (Frank Sanders) die met zijn eigen revuegezelschap door heel Nederland reist, maar altijd thuiskwam in Amsterdam. Daar speelde hij zijn voorstellingen vooral op en rondom het Rembrandtplein. Frits was heimelijk homoseksueel, in een tijd waarin homoseksualiteit niet alleen verwerpelijk, maar het bedrijven van de mannenliefde onder de 21 jaar bij wet verboden was. Hij belandde daarom menigmaal in de cel. Om de schijn op te houden trouwde hij met artieste Marie (Petra Laseur). Samen krijgen ze een dochter.

Het script is geschreven door Dick van den Heuvel, Allard Blom tekende voor de liedteksten en Jeroen Sleyfer componeerde de muziek. De regie is in handen van Eddy Habbema met staging van Stanley Burleson.
De voorstelling Rondom het Rembrandtplein speelt in juni drie try outs in Bussum en is daarna slechts 11 keer en exclusief in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam te zien. Voor info: www.rondom.amsterdam

 


 

Huub van der Lubbe wint prijs voor beste tekstdichter

Zanger Huub van der Lubbe heeft maandag De Lennaert Nijgh Prijs gewonnen tijdens de Buma Awards. Hij won de prijs voor de beste tekstdichter. Huub van der Lubbe heeft volgens de muziekauteursrechtenorganisatie “ontzettend veel betekend voor de Nederlandse muziekindustrie”. “Niet alleen als leadzanger en liedjesschrijver voor De Dijk, een onvergetelijke popgroep, maar ook als tekstdichter in diverse facetten”, aldus Frank Helmink, directeur Buma Cultuur. “Huub verdient als geen ander om onderscheiden te worden. De prijs, vernoemd naar de tekstdichter van Boudewijn de Groot, ging vorig jaar naar Peter Slager van Bløf.


 

TV-legende Mies Bouwman overleden

TV-icoon Mies Bouwman is maandag 26 februari op 88-jarige overleden. Haar overlijden werd op verzoek van Bouwman zelf bekend gemaakt in De Wereld Draait Door.

Bouwman verwelkomde 25 jaar Sinterklaas maar kreeg echt grote bekendheid door de liefdadigheidstelevisieshow Open het Dorp in 1962. Ze presenteerde zoals het memorabele spelprogramma Eén van de Acht maar ook In de hoofdrol en Zo is het toevallig ook nog eens een keer.

Veel Nederlandse artiesten hebben geschokt gereageerd op het nieuws van haar plotselinge overlijden. Mies Bouwman wordt gezien als een voorbeeld voor velen. Ze had nog veel contact met theatermakers en presentatoren en nog altijd erg betrokken bij het vak. Dinsdag 6 maart wordt ze in besloten kring begraven.

 


 

Soldaat van Oranje krijgt monument

Het 7,5 jarig jubileum van de musical Soldaat van Oranje in de Theaterhangar in Katwijk, wordt gevierd met de onthulling van een monument. Er wordt een V-monument gemaakt met daarin voorwerpen waar een verhaal bij hoort. Alle voorwerpen hebben herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. De voorwerpen zijn door het Nederlandse publiek geschonken. Het V-monument herbergt een verzameling herinneringen in een transparante driedimensionale V. Het monument is ontworpen om die herinneringen levend te houden. Het monument wordt op maandag 30 april onthuld als Soldaat van Oranje – De Musical precies 7,5 jaar bestaat.


 

McGoozer moet je in de gaten houden

Hij is absoluut geen nieuwkomer in het popcircuit. Toch heeft McGoozer (artiestennaam van Paul McGee) nu pas zijn debuutalbum uitgebracht. Een album dat hij presenteert als support-act van Tony Hadley (ex-Spandau Ballet) tijdens de tour ‘Tonight belongs to us’.

Dat McGoozer een ervaren artiest is, blijkt als hij het podium van Cultuurpodium De Boerderij betreedt. Getooid met hoed (zijn handelsmerk) en gitaar richt hij zich vriendelijk tot het publiek dat voor het eerst kennismaakt met McGoozer en zijn eigen muziek. En wat voor muziek. De nummers van zijn eerste CD Songs From The Mirror zijn stuk voor stuk heerlijke nummers. Pareltjes die zowel op CD als live een genot zijn om naar te luisteren. Het publiek in de Boerderij valt dan ook als een blok voor de innemende Schot. Tijdens zijn optreden valt McGoozer op door zijn fijne klankkleur. De nummers passen hem als een jas en worden door McGoozer die zichzelf op gitaar begeleidt op een mooie manier ten tonele gevoerd.

Zijn muzikaliteit is groot. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de versie van het A-Ha-nummer Take On Me dat McGoozer heeft gemaakt. Geen doorsnee cover maar een versie dat heel langzaam en loepzuiver door hem wordt gezongen.

McGoozer valt op door zijn enorme bereik. Hij gaat de hoogte in en iedere toon is loepzuiver. Een goed voorbeeld hiervan is het prachtige Stand Up. McGoozer laat in zijn optreden een grote variatie aan muziek zien. Zo is de titelsong Song From The Mirror een fijn en lekker in het gehoor liggend nummer met hitpotentie. Lullaby is weer een prachtig gevoelig nummer dat je draait als je samen met je lief bij kaarslicht naar muziek luistert. Maar ook in een grote theaterzaal laat McGoozer het nummer staan als een huis.

“Live optreden is het mooiste wat er is”, zegt McGoozer. “Ik was onderdeel van Mike & the Meccanics en heb heel veel van de wereld gezien. De reacties van het publiek is het mooiste wat je als artiest kan krijgen. Als ik de mensen een glimlach op het gezicht kan geven dan ben ik als artiest geslaagd.” Na jaren als studiomuzikant te hebben gewerkt, is het nu tijd om de echte McGoozer te laten zien aan het publiek. “Ik heb geluk gehad dat ik mijn hele leven in de muziek heb gewerkt en mijn rekeningen heb kunnen betalen. Nu wil ik dat graag met mijn eigen muziek. De nummers van Songs From The Mirror heb ik zelf geschreven en vertellen mijn verhaal. Het is mooi dat sommige nummers teruggaan naar een bepaalde periode in mijn leven. Ik wil mijn verhaal heel graag met het publiek delen”, aldus McGoozer.

McGoozer tourt nu nog met Tony Hadley door Europa maar is zeker een artiest om in de gaten te houden.

www.mcgoozer.com

www.sixdegreesagency.nl

Foto: Eus Dreissen

 


 

BLØF wint twee 100% NL Awards

BLØF is de grote winnaar geworden van de 100% NL Awards. Met het nummer Zoutelande sleepte de band de prijs voor Hit van het jaar in de wacht. De track Wereld van verschil, waar ook Typhoon aan meewerkte, won de 100% NL Award voor meest gedraaide track.

Guus Meeuwis won een award in de categorie Beste zanger. Marco Borsato nam voor zijn plaat Thuis de award in ontvangst voor Beste album. Kensington sleepte de 100% NL Award voor beste band in de wacht. Het is voor het derde jaar op rij dat Kensington deze publieksprijs wint. De Toppers wonnen in de categorie Beste Live Act voor hun concerten in de Amsterdam ArenA.

 


 

Anne van Veen in Purper

Anne van Veen krijgt komend theaterseizoen uitbreiding van Anne van Veen de dochter van Herman van Veen. De muzikale cabaretgroep gaat komend seizoen samen met Anne langs de Nederlandse theaters touren.

Purper heeft er voor het komend seizoen een nieuw lid bij. De muzikale cabaretgroep gaat met Anne van Veen, de dochter van Herman, langs de theaters toeren.

Frans Mulder is al bijna veertig jaar samen met Erik Breij het hart van Purper. Anne schreef in 2015 een boek over haar relatie met een leraar van de middelbare school. Frans Mulder schreef over dat thema een lied. Dit lied gaat Anne zingen in de nieuwe show Purper’s Passie.

 


 

Sven Ratzke doet na wereldtournee intieme theaters in Nederland aan

Theatersensatie Sven Ratzke is dit seizoen met maar liefst twee voorstellingen te zien in de Nederlandse theaters. Zijn grote zaalproductie HOMME FATALE maakte de afgelopen maanden een succesvolle wereldtournee langs o.a. New York, Berlijn en diverse steden in Nederland. Vanaf 18 februari is de zanger en entertainer te zien met de nieuwe show For one night only. In plaats van zijn kenmerkende grootschalige cabaretshows, wordt dit een intiem concert waarin Ratzke zijn muziekcatalogus die hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd openbaart. Parels van Bowie, Brecht en Brel, maar ook speciaal voor hem geschreven nummers door grootheden als Rufus Wainwright en Fay Lovsky passeren de revue. Hij wordt begeleid door Christian Pabst op vleugel.

De wereldster voelt zich naast alle grote concertzalen van New York tot Sydney en van Berlijn tot Londen juist ook erg thuis in de intieme zalen, dichtbij zijn publiek.For one night only maakt een tour langs 26 theaters in Nederland en sluit op 15 april feestelijk af in het Concertgebouw in Amsterdam.

Ratzke heeft wereldwijd een grote schare fans en recensenten overtuigd met zijn spannende shows vol absurde verhalen en steengoede muziek. Hij speelt al jaren voor uitverkochte zalen over de hele wereld. Ratzke was de afgelopen maanden te zien in de grote concertzalen van New York tot Sydney en van Berlijn tot Londen en ontving voor HOMME FATALE louter enthousiaste kritieken van de wereldpers.

 


 

Tommy Christiaan is Jezus in de Passion

Musicalartiest Tommy Christiaan gaat de rol van Jezus vertolken in de Passion. Maria wordt gespeeld door zangeres Glennis Grace.

De achtste editie van de Passion wordt op witte donderdag 29 maart gehouden live in de Amsterdamse Bijlmer.

Naast Christiaan en Grace zijn zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower te zien zijn als de discipelen Judas en Petrus.  Arjan Ederveen speelt de rol van Pilatus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie.

The Passion wordt live uitgezonden op NPO 1 en NPO Radio 2.

 


 

Nieuwe singe Birgit Schuurman

Amplify is de nieuwe single van Birgit Schuurman. De plaat is het derde nummer van haar album A Fool For Love. Schuurman presenteert haar nieuwe single op 28 maart in de Melkweg in Amsterdam.

Amplify gaat volgens Birgit over een liefde die nog geheim is, maar die zo groots is dat je het de hele wereld wilt laten weten en van de daken zou willen schreeuwen.
In september bracht Birgit haar eerste single Fuel My Fire uit, in december gevolgd door het kleine breekbare liedje Stranded dat in korte tijd al ruim 250.000 keer gestreamd werd op Spotify. Birgit, die voor het eerst in tien jaar weer een album uitbrengt, noemt haar volgende plaat “het meest autobiografische album tot nu toe”.

 


 

Renée van Wegberg in nieuwe theatershow List Shaffy & Piaf

Zangeres en actrice Renée van Wegberg is tijdens het Musical Awards Gala onderscheiden met de award voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical. Deze prestigieuze onderscheiding ontving zij voor haar weergaloze vertolking van Liesbeth List in de gelijknamige musical. De Graaf & Cornelissen Entertainment is dan ook trots te kunnen aankondigen volgend seizoen een theatershow rond Renée van Wegberg op de podia te brengen. In LIST SHAFFY & PIAF zal Renée van Wegberg worden omringd door topmuzikanten en jonge zangers en brengen zij het mooiste en beste uit het repertoire van Liesbeth List, Ramses Shaffy en Edith Piaf. Maar ook Jacques Brel, Frank Boeijen, Charles Aznavour, Mikis Theodorakis en zelfs Toon Hermans komen aan bod. Liesbeth List heeft op haar rijke repertoire immers ook prachtige nummers van hen staan. Een theatershow met een zogenaamd ‘randje’. Want er zal muzikaal worden uitgepakt en verrast met zowel herkenbare als nieuwe arrangementen, verrassende duetten, korte scenes en muzikaal vuurwerk. Daarnaast zullen we Renée van Wegberg natuurlijk ook terugzien in haar sublieme creatie als Liesbeth List.

 


 

Musical Awards uitgereikt

Tijdens een feestelijke avond in het AFAS Circustheater in Scheveningen zijn woensdag 24 januari de Musical Awards uitgereikt.

Grote winnaar was de musical ‘ Was getekend, Annie M.G. Schmidt’ met drie awards . Simone Kleinsma ontving een award voor vrouwelijke hoofdrol in een grote musical, Marjolein Touw kreeg een award voor beste vrouwelijke bijrol in een grote musical en de musical werd ook nog eens gekozen als Beste grote musical.

Fiddler on the roof deed het ook goed met een award voor beste Mannelijke hoofdrol in een grote musical voor Thomas Acda en een award voor aanstormend talent voor Jacob de Groot.

Han Oldigs kreeg een award voor beste mannelijke bijrol in My Fair Lady. En Renee van Wegberg werd bekroond voor haar vertolking van Liesbeth List in de musical Liesbeth List, de musical. De Publieksprijs voor beste musical ging naar The Lion King.

 

Overzicht van de winnaars

Publieksprijs beste musical

The Lion King

Vrouwelijke hoofdrol in een grote musical
Simone Kleinsma – Was Getekend, Annie M.G. Schmidt 

Mannelijke hoofdrol in een grote musical
Thomas Acda – Fiddler on the Roof

Vrouwelijke bijrol in een grote musical

Marjolijn Touw – Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

Mannelijke bijrol in een grote musical
Han Oldigs – My Fair Lady

Vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical:
Renée van Wegberg – Liesbeth List, de Musical

Mannelijke hoofdrol in een kleine musical:
Stanley Burleson – From Sammy with Love

Vrouwelijke bijrol in een kleine musical:
Annick Boer – The Bridges of Madison County

Mannelijke bijrol in een kleine musical:
Tibor Lukács – Snorro, de gemaskerde held

Aanstormend talent:
Jacob de Groot – Fiddler on the Roof

Beste musical groot:
Was Getekend, Annie M.G. Schmidt – Stage Entertainment Nederland

Beste musical klein:
Adèle Conny Jasperina – De Grote Drie – De Graaf & Cornelissen Entertainment

Beste ensemble: 

On your feet

Beste muziek/arrangementen:
Thomas Acda/David Middelhoff – De Marathon

Beste vormgeving/toneelbeeld:
Marjolein Ettema – Into the Woods

Beste script/liedteksten/vertaling:
Dick van den Heuvel – Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

Beste regie/choreografie:
Daan Wijnands – De Marathon


 

Johnny Kraaijkamp speelt Gomez in The Addams Family

Johnny Kraaijkamp gaat de mannelijke hoofdrol spelen in de Broadway hit-musical The Addams Family. Dit heeft producent TEC Entertainment bekend gemaakt. Eerder al werd bekend dat Pia Douwes de vrouwelijke hoofdrol gaat spelen. The Addams Family is van november 2018 tot en met maar 2019 te zien in de grotere theaters in Nederland.

The musical gaat over de excentrieke Addams Family. De gepassioneerde Gomez en zijn geliefde Morticia, hun duistere schatjes Wednesday en Pugsley en uiteraard de vreemde butler Lurch verruilen hun duistere villa voor een zwarte komedie in de Nederlandse theaters. In de musical zien we de inmiddels volwassen Wednesday die verliefd is geworden op een ‘ gewone’ jongen. Alleen vader Gomez weet over de geheime liefde van zijn dochter. Als de ouders van Lucas voor een kennismakingsdiner worden uitgenodigd en het ook nog volle maan is, wordt het samenzijn wel heel erg op de proef gesteld.
Het creatieve team dat de Nederlandse versie van The Addams Family op de planken gaat brengen wordt aangevoerd door regisseur Paul Eenens, choreograaf Stanley Burleson, vertaler/bewerker Jon van Eerd. De musical is in theaterseizoen 2018-2019.

De kaartverkoop loopt via www.tec-entertainment.com.

 


 

Kensington wint Popprijs 2017

De Utrechtse band Kensington heeft tijdens het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen de Popprijs 2017 gewonnen. Zanger Eloi Youssef sprak over een ‘kroon’ op tien jaar hard werken.
De award wordt uitgereikt aan een artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De prijs (een beeld en een geldbedrag van 10.000 euro) is een initiatief van BV Pop en de kunstenbond. De prijs wordt uitgereikt door Buma Stemra.

 


 

Nieuwe single Shifting Daylight

René van Kooten en zijn band Shifting Daylight hebben hun nieuwe single Fireflies gereleased. De lancering is teven de kick off van hun tournee. Shifting Daylight bestaat naast acteur en zanger Van Kooten uit gitarist Bram Bol en multi-instrumentalist Ingmar Spaaij. Fireflies is nu te beluisteren via Spotify, ITunes, Apple Music, Deezer en Youtube.

Met het theaterconcert Something So Real reist de band van 1 februari t/m 25 mei langs de Nederlandse theaters. De groep heeft het afgelopen seizoen een korte reeks voorstellingen gespeeld in kleinere zalen. Dit beviel zo goed dat in 2018 een volledige tournee van veertig voorstellingen volgt.

Het concert bestaat uit bekende en onbekende liedjes, die door Van Kooten aan elkaar worden gepraat met persoonlijke, ontroerende en soms grappige verhalen over zijn leven en zijn carrière. Er passeren nummers uit musicals de revue, zoals Hair en Jesus Christ Superstar, covers van bewonderde artiesten (o.a. The Police, Don Henley) en eigen werk.

www.shiftingdaylight.nl

 


 

Schaatser en weervrouw in Vakidioten

Schaatser Jochem Uytdehaage, weervrouw Amara Onwuka, tailleur Rick Moorman en Kees van Amstel gaan samen het theater in. Zij vertellen persoonlijke verhalen rondom hun carrière in de voorstelling Vakidioten. De theatertour gaat 3 maart in première.
De voorstelling Vakidioten is te zien in Amstelveen, Amsterdam, Amersfoort, Rijswijk, Almere, Dordrecht, Hoofddorp, Deventer, Den Helder en Zwolle.
Voor Uytehaage en Onwuka is het de eerste keer dat zij in het theater gaan optreden.
Jochem Uytehaage won als schaatser goud op de Olympische spelen en was de eerste man ooit die de 10 kilometer onder de 13 minuten reed. Onwuka presenteerde het weer bij RTL4.